Nieuws / Pers / Blog

Kom je in de supportersgroep van Gent2030?

Als kandidaat Europese Culturele Hoofdstad wil Gent samen – tuupetegoare – een stad en regio creëren – van Gent tot in het Nederlandse Zeeland en de verste uithoeken van Europa – waar mensen zich thuis, gehoord en gezien voelen, waar er ruimte is voor verbeelding en waar we samen de veerkracht en weerbaarheid vinden om met de uitdagingen van vandaag en morgen om te gaan. 

Wil je hieraan een bijdrage leveren?

We zoeken een diverse supportersgroep die samen met het Gent2030-team het proces verder voedt en nadenkt over de volgende stappen in onze kandidatuur.

Lees meer

HERBEKIJK Politiek Debat: toekomst Vlaams cultuurbeleid

Op dinsdag 14 mei organiseerden Overleg Kunstenorganisaties, de Gentse cultuurraad en het Gents Kunstenoverleg een politiek debat over de toekomst van het Vlaamse cultuurbeleid.

Lees meer

Het GKO verwelkomt Niek Verlinden!

Niek Verlinden vervoegt het Gents Kunstenoverleg! Samen met coördinator Amani El Haddad en het team zal ze de samenwerkingen en overleg faciliteren binnen het brede culturele middenveld, met het stadsbestuur en de diensten en tussen de andere sectoren in Gent.

Lees meer

Klankbordgroep culturele infrastructuur Gent

GKO zoekt een diverse groep van 15 profielen uit de brede Gentse cultuursector die 3 keer per jaar samenkomt om een stand van zaken op te maken over de Gentse culturele infrastructuur.

Lees meer

Het GKO zoekt nieuwe collega’s!

Het Gents Kunstenoverleg is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een breed gedragen netwerk dat de Gentse culturele sector verbindt. We zoeken nieuwe collega's om samen met onze coördinator en het team, deze dynamische organisatie nog sterker te maken!
Beschik je over strategische, zakelijke, administratieve of communicatieve skills en heb je een hart voor cultuur? Solliciteer tot uiterlijk 25 februari voor een vrij in te vullen combinatie van deze functies.

Lees meer

#GENT2030 ARTISTIEKE SPROKKELRONDE

Voor het artistiek en cultureel programma #Gent2030 heeft het ‘Artistiek Team’ jullie expertise en inzichten nodig. Daarom nodigen we jullie als artistieke of creatieve spelers uit om het online formulier in te vullen (deadline 4 februari) en/of deel te nemen aan de Artistieke Sprokkelweek (5–9 februari).

Lees meer

LAUDATIO FREDERIK SIOEN door Franky Devos

Speech in naam van GKO op De Grote Vergadering - 11 januari 2024

Lees meer

AMANI EL HADDAD WORDT COÖRDINATOR GENTS KUNSTENOVERLEG

Amani neemt de fakkel van Sioen over om samen met haar collega’s onze overkoepelende organisatie verder vorm te geven en uit te bouwen.

Lees meer

Palestine Café Ghent update!

Op 15/1 verhuisde het Palestine Café Ghent van VIERNULVIER naar Campo Boma!

Lees meer

CULTUUR GENT: Strategisch Kader Culturele Infrastructuur

Cultuur Gent werkte aan een actieplan culturele infrastructuur. Als eerste stap ontwikkelden ze, in samenwerking met de cultuursector en andere betrokken stadsdiensten, een strategisch kader culturele infrastructuur. Dit is een soort 'kompas' met de principes op basis waarvan ze consequent beslissingen willen nemen op het vlak van culturele infrastructuur.

Lees meer

Solidair With Palestina & Palestine Café Ghent

𝗦𝗼𝗹𝗶𝗱𝗮𝗶𝗿 𝗺𝗲𝘁 𝗣𝗮𝗹𝗲𝘀𝘁𝗶𝗻𝗮 : Kalender
De komende tijd in Gent

Lees meer

MEMORANDUM CULTUURRAAD 2025-2030

Het memorandum van de Cultuurraad – waar ook Gents Kunstenoverleg actief aan heeft bijgedragen – is klaar!

Lees meer

Eind januari verlaat Frederik Sioen het Gents Kunstenoverleg

Samen met het bestuur, het Petit Comité (AV) en collega's Amani El Haddad, Nathalie en Eva van Greentrack en Maarten Soete wordt er momenteel werk gemaakt van de opvolging en de overgang.

Lees meer

BRODER trekt naar Arca

Brief aan de sector ism NTGent

Lees meer

Samenaankoop Energie

Een tiental Gentse culturele organisaties onderhandelden samen een contract voor groene energie bij het Gentse bedrijf Trevion.

Lees meer

PERSBERICHT – Doeners- & (om)denkersfestival #Gent2030

Al 2.000 (!) inschrijvingen + groepsfoto en dansmoment op 4 oktober - 17u30

Lees meer

Oproep aan de cultuursector ivm #Gent2030 en het #Gent2030 Doeners & (om)denkers festival (3 tem 7 oktober)

Lees meer

Gent Europese Culturele Hoofdstad? Festival zet kandidatuur mee op de rails #Gent2030

Gent wil in 2030 Europese Culturele Hoofdstad worden en is druk bezig met de voorbereiding van zijn kandidatuur. Van dinsdag 3 tot en met zaterdag 7 oktober 2023 zorgt het #Gent2030 doeners- & (om)denkersfestival met meer dan 125 activiteiten voor vijf dagen vol inspiratie.

Lees meer

PERSBERICHT – 1.000.000 euro (!) ingezameld voor “Klein Gent, het warmste dorp”

De stadsbrede solidariteitsactie ‘Klein Gent: het warmste dorp’ van Burgerplicht Gent en Helping Hands Belgium ten voordele van de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië is afgesloten. Er werd sinds 6 februari een totaal bedrag van 1 miljoen euro opgehaald! Met de opbrengst van de solidariteitsactie werd een nooddorp van 222 wooncontainers in het aardbevingsgebied gebouwd. Naast huisvesting voor meer dan 1.000 personen is er in ‘Klein Gent: het warmste dorp’ ook een centraal recreatiegedeelte met speeltuinen, bibliotheek en ontspanningsruimte voor kinderen.

Lees meer

Nieuwe samenstelling Petit Comité

Volgens onze statuten en de startnota van Gents Kunstenoverleg wordt elk jaar minstens 1/3de van de leden van Petit Comité (Algemene Vergadering) vervangen. Bovendien kunnen leden van de Raad van Bestuur en de voorzitter maximaal 3 jaar zetelen. Voor dit jaar wou dat zeggen dat 9 van de 16 (!) leden hun plaats afstaan.

Lees meer

VACATURE: ARTISTIEK TEAM PROGRAMMA #GENT2030

GEZOCHT - De werkgroep ‘Artistiek / Cultureel’ - één van de zes werkgroepen richting bid book - wordt getrokken door het Gents Kunstenoverleg. Om ons team te vervoegen zoeken we een ‘Artistiek Team’ om samen met ons de krijtlijnen richting een cultureel programma te bepalen. 5 tot 8 artistieke profielen die competenties van een programmamaker, schrijver, troubadours, stadsmaker, … verenigen met ervaring in participatieve kunstpraktijk en theorie, nationaal en/of internationaal.

Lees meer

OPEN CALL Petit Comité – Gents Kunstenoverleg

Heb je een grote affiniteit en betrokkenheid bij cultuur en wil je je kandidaat stellen om deel uit te maken van ons Petit Comité (= Algemene Vergadering?) - meld je aan voor 4 juni !

Lees meer

Meer dan 500 nieuwe ruimtes op OpenCreatives.Gent — Claim nu jouw ruimte!

Een jaar na de lancering van het data- en community platform OpenCreatives.Gent hebben zich meer dan 1000 organisaties bekend gemaakt. Wekelijks worden er nieuwe kansen en evenementen geplaatst en vorige maand voegden we meer dan 500 nieuwe ruimtes toe!!

Lees meer

PERSBERICHT – Vrij op 8 mei – Stadshal, Gent

‘Vrij op 8 mei’ is een cultureel programma in verschillende steden rond de herdenking van de verzetshelden tijdens WOII en de bevrijding van de Duitse bezetting.

We herdenken de bezetting en het verzet, we vieren de vrijheid. We maken van 8 mei opnieuw een Feestdag

Lees meer

PERSBERICHT: Young Open Creatives ism EROV vzw & Gentrepeneur

Young Open Creatives lanceert community voor jong creatief geweld in en rond Gent met een spetterend startevent in de Chinastraat - ism EROV vzw & Gentrepeneur

Lees meer

‘Klein Gent: het warmste dorp’ t.v.v. de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië

"Met deze actie willen we een warme thuis bieden aan minstens 300 gezinnen." - Uitnodiging Persconferentie - Woensdag 22 februari 2023 – 14u – Het Stadsmuseum Gent (STAM), Bijlokesite, Godshuizenlaan 2, 9000 Gent


Lees meer

Oproep GREENTRACK- werk/inspiratiesessies klimaatrobuust / regeneratief / distributief / verbonden 2030

Wil jij graag extra perspectieven krijgen op een volhoudbare toekomst? Werk je graag mee aan een plan voor 2030 waar Gentse culturele organisaties zich voor willen engageren? 

Lees meer

STADSESSAY 05 : VASTHOUDGOED van onze Stadsbouwmeester Peter Vanden Abeele -Stad Gent

Goed vastgoed goed vasthouden, hoe speel je dat klaar als publieke overheid? En wie kan helpen?

Lees meer

Oproep GREENTRACK: hou je meterstanden bij en wordt mee opgenomen in het volgende energierapport

Greentrack maakt elk jaar een uitgebreid rapport over het energieverbruik van Gentse cultuurorganisaties. Wat is onze gemeenschappelijke uitstoot, waar is er het afgelopen jaar (fors) energie bezuinigd, wat heeft tot die bezuinigingen geleid, welke investeringen leveren op, waar zien we nog groeikansen ... ? Dit jaar zullen we opnieuw een rapport maken, voor het jaar 2022. Hopelijk met jullie extra gegevens!

Lees meer

10 organisaties in samenaankoop hernieuwbare energie

Wil jullie organisatie ook aansluiten bij de groepsaankoop van gas en hernieuwbare elektriciteit bij Trevion? Dat kan!

Lees meer

DE ARMSTE WEEK, zoveel meer dan liefdadigheid 

Opnieuw 140.000 euro en nog eens duizenden connecties in Gent

Lees meer

PERSBERICHT ‘De Armste Week’ – 12 tem 18 december in Gent

De armoede stijgt in onze stad, maar ook de solidariteit! 'De Armste Week' haalde vorig jaar 140.000 euro op voor armoedebestrijding, dit jaar gaan we voor één miljoen! #dearmsteweek #eenmiljoenaub

Lees meer

PERSMOMENT – 3 december 16u – persmoment ‘De Armste Week’ aan De Krook

Op zaterdag 3 december stellen we de Armste week 2022 voor aan de pers en het publiek met een mensenketting en kitchen jam. We willen de Krook volledig omringen met lichtjes om zo te tonen wie er zich allemaal inzet voor een solidair Gent. Kom jij ons vervoegen?

Lees meer

Laat ons niet plooien voor de normalisering van extreemrechts

Met een breed platform van studenten, docenten van de UGent en vertegenwoordigers van het Gentse maatschappelijke middenveld verzetten we ons tegen de normalisering van extreemrechts en waarschuwen we voor de gevaren van de omvolkingstheorie.

Lees meer

De Armste Week: registreer je nu voor La Grande Bouffe of een andere actie!

GEZOCHT!! Tot 28/11 kan je je als organisatie, vereniging, team, … registreren om zelf een aantal maaltijden te koken, of om een afhaalpunt te worden tijdens LA GRANDE BOUFFE!! Ook een andere actie kan je al registreren. Doe het nu tvv armoedebestrijding in Gent!

Lees meer

Energierapport Gentse cultuur 2020 en 2021 / Energy Report Ghent culture 2020 and 2021

Greentrack brengt opnieuw een energierapport uit, deze keer van de twee coronajaren 2020 en 2021. 28 Gentse culturele organisaties hielden tijdens deze periode hun energieverbruik bij op Energieid.be, uniek in Vlaanderen.
Greentrack releases a new energy report, this time of the two corona years 2020 and 2021. 28 cultural organisations in Ghent kept track of their energy consumption during this period on Energieid.be, which is unique in Flanders.

Lees meer

Spontaan advies van de Gentse Cultuurraad: “PIONIERS in de SUPERDIVERSE CULTUURSTAD” / Spontaneous advice from the Ghent Culture Council: “PIONEERS in the SUPER DIVERSE CITY OF CULTURE”

"Maak plaats voor de nieuwe golf!" - Spontaan advies van de Gentse Cultuurraad – september 2022
"Make way for the new wave!" - Spontaneous advice from the Ghent Culture Council - September 2022

Lees meer

Open Call ARSENAAL.SITE voor toekomstige projecten… // Open Call ARSENAAL.SITE for future projects…

Dit formulier is voor alle geïnteresseerden die vanaf volgend jaar (2023) hun activiteiten of project willen laten plaatsvinden of ontplooien op de Arsenaal.Site in Gent.
This form is for all who are interested in having their activities or projects take place or develop at the Arsenaal.Site in Ghent from next year (2023) onwards.

Lees meer

Maak jou als culturele/creatieve actor bekend op OpenCreatives.Gent // Announce yourself as a cultural/creative actor on OpenCreatives.Gent

En deel zelf infosessies, oproepen, vacatures, nieuws, ... die interessant zijn voor de Culturele en Creatieve Community in Gent.
And share info sessions, calls, vacancies, news, … which are interesting for the Cultural and Creative Community in Ghent.

Lees meer

++ ‘Arsenaalsite Open(t) Monumentendag 11 september’ ++ ‘Arsenaal site Open(s) Monuments Day on 11 September’ ++

Opening langverwachte tijdelijke invulling
Opening of long-awaited temporary assignment for culture

Lees meer

Energierapport GREENTRACK Gent ism Werkgroep Ruimte / Energy Report GREENTRACK Ghent in cooperation with Working Group on Space

SAVE THE DATE : Lancering 19 oktober + actie 'Grootouders Voor Klimaat'
SAVE THE DATE: Launch 19th of October + action ‘Grandparents for Climate'

Lees meer

Nieuwe samenstelling Petit Comité GKO / New composition Petit Comité GKO

5 nieuwe namen vervoegen de 'vinger aan de culturele pols'
5 new names join the ‘finger on the cultural pulse'

Lees meer

Open Call: ‘Arsenaalsite Open(t) Monumentendag 11 september’

Drie jaar nadat de NMBS de site verlaten heeft, engageren het Cultuurplatform en de nieuwe eigenaren van de Arsenaalsite (consortium Arsenaal 3PK) zich om van 10 september tot en met 9 oktober een feestelijke maand met een divers programma aan activiteiten en evenementen te laten doorgaan op een deel van de Arsenaalsite. Deze maand vormt enerzijds het startpunt en anderzijds een eerste testcase voor de tijdelijke invulling van de site vanaf 2023.

Deze eerste stap met opening op 11 september 'Open Monumentendag' komt er op initiatief van het Cultuurplatform Arsenaal.Site, een koepelorganisatie van verschillende Gentse culturele organisaties die elkaar vonden via het Gents Kunstenoverleg. Het Cultuurplatform kijkt in de eerste plaats naar een deel van de site als een plek waar tegemoet kan komen aan de vele noden uit het Gentse culturele landschap waarbij ook vooral op de vraag vanuit de sector naar ruimte een concreet antwoord kan geformuleerd worden. Extra aandacht gaat naar interactie met de omliggende buurten Ledeberg, Gentbrugge, Moscou en Vogelhoek en hun organisaties. De buurtbewoners- en actoren worden uitgenodigd om deze zomer de site mee in te vullen én om hun wensen, ideeën of bekommernissen te uiten betreffende de site en de invulling ervan.

Lees meer

DE GROTE VERGADERING: Time To Party! (schrijf je nu in)

De zomerse editie van de GROTE VERGADERING is dit jaar een combinatie van formeel terrassen en informeel dansen. Zoals steeds maken we plaats voor jouw vragen en 'pitches', maar we zien deze avond ook als een eerste samenkomst post-covid om gezellig te keuvelen en uitgebreid te feesten.

Lees meer

Emile De Schryver is de Coördinator Cultuurplatform Arsenaalsite

Na een selectieprocedure en gesprekken met verschillende kandidaten is het 'Cultuurplatform Arsenaalsite', en de vele betrokken partners, blij aan te kondigen dat Emile De Schryver de functie van Coördinator zal opnemen om de opstart van het cultuurplatform en de tijdelijke invulling op Arsenaalsite te begeleiden.

Lees meer

Oekraïense uit Gent start met platform om Oekraïense cultuur te promoten in België

VRT NWS: Schrijfster Taissiia Nakonechna heeft in Gent een Oekraïens cultuurplatform opgestart. Het promoot de Oekraïense cultuur in ons land via activiteiten. Kunstenaars kunnen er ook met elkaar in contact komen en samenwerkingen opzetten. Dit weekend is er al een klein event, in het najaar komt er een groot Oekraïens cultuur- en literatuurfestival.

Lees meer

Onderteken de oproep “VERBEELDING WERKT” – Campagne Cultuursector

Verbeelding werk! is een initiatief van kunstenaars en kunstorganisaties in nauwe samenwerking met de lokale overlegstructuren uit Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Kortrijk, Leuven, Limburg, Meetjesland, Mechelen, Oostende en Waasland. Deze campagne sluit aan bij de oproep van Overleg Kunstenorganisaties aan de Vlaamse regering om ambitieuzer te zijn in de budgetten die ter beschikking worden gesteld binnen het Kunstendecreet. #ambitieuzerdandit

Lees meer

Het CONCEPT voor #Gent2030 is klaar!

Lees het document en het waardenkader !!

Lees meer

Stel je kandidaat voor het PETIT COMITé van Gents Kunstenoverleg!

Elk jaar wordt 1/3de van de leden van Petit Comité van Gents Kunstenoverleg vervangen. Dit jaar wil dat zeggen dat 5 van de 16 leden hun plaats afstaan. Heb je een grote affiniteit en betrokkenheid bij cultuur en wil je je kandidaat stellen? Doe dat voor 1 juni!

Lees meer

OPEN CREATIVES Enquête : Hoe ervaar jij het platform?

Het Gents Kunstenoverleg heeft, samen met Stad Gent (Dienst Economie / Dienst Cultuur), Datascouts, Ministry of Makers & Greentrack Gent, op 31 januari 2022 het platform "Open Creatives Gent" gelanceerd. Na 3 maanden hebben al 553 actoren een profiel aangemaakt. In de toekomst willen we stap voor stap het platform verder ontwikkelen...

Het is tijd voor een tussentijdse stand van zaken: we zouden graag jouw mening willen horen. Hoe ervaar jij het platform en hoe kunnen wij het volgens jou veranderen of verbeteren?

Lees meer

VACATURE Coördinator cultuurplatform Arsenaalsite Gent

De Gentse culturele organisaties Handelsbeurs Concertzaal, NTGent, CAMPO, Minard, Action Zoo Humain, KASK School of Arts, Les Ballets C de la B, LOD, Democrazy, kunstencentrum Voo?uit, Masala en NUCLEO slaan, in samenwerking met 'Gents Kunstenoverleg', de handen in elkaar voor de tijdelijke invulling van een deel van de Arsenaalsite, de voormalige NMBS-werkplaats in Gentbrugge. Deze partners vormen een consortium en richten een nieuwe vzw op als cultuurplatform.

Het consortium van partners is op zoek naar een: COORDINATOR CULTUURPLATFORM ARSENAALSITE GENT

Lees meer

Belgian Cultural Sector for Ukraine

In response to the immense tragedy of the Russian war against Ukraine, and the quantities of requests for help that overflow the existing support organizations, we Belgian artists, cultural workers and cultural institutions, join efforts to create the pan-Belgian emergency fund to overcome the hardships many artists and cultural workers are facing.

Lees meer

Amani El Haddad is onze nieuwe coördinator ‘Diversiteit & Inclusie’

Amani El Haddad (32) heeft, door haar werk als sociaal cultureel werker bij VOEM vzw, aan de lijve ondervonden waar momenteel de uitdagingen liggen binnen de Gentse cultuursector en het middenveld. Bij het Gents Kunstenoverleg is ze als lid van de VUURGROEP geen onbekende, en ook binnen het traject #Gent2030 werd Amani onlangs als één van de 30 toekomstdenkers geselecteerd.

Lees meer

VACATURE Directeur Dienst Cultuur – Stad Gent

Laat de stad door je aderen stromen bij de Cultuurdienst van het Departement Cultuur, Sport en Vrije Tijd. Bouw mee aan een stad voor alle Gentenaars via onderstaande taken:

Lees meer
Gents Kunstenoverleg - Blog

Interessante DATA / INFOSESSIES / SAMENKOMSTEN voor CULTUUR- en CREATIEVE SECTOR GENT

Je kan alle infosessies, Open Calls, samenkomsten, ... ook vinden op www.OpenCreatives.Gent

Lees meer

GREENTRACK Gent en GENTS KUNSTENOVERLEG vloeien samen!

Samen kunnen we nog krachtiger inzetten op één van de speerpunten en uitdagingen binnen ons netwerk: de Gentse cultuursector verduurzamen door samen in te zetten op een langetermijnproject van sociaal-ecologische duurzaamheid.

Lees meer

Het GKO Netwerk Diversiteit en Inclusie Gent (DIG) zoekt een nieuwe coördinator!

Goesting om onder het motto “Diversity is being invited to the party. Inclusion is organizing the party together” de DIG werking verder uit te bouwen? Bekijk hier de vacature en stel je kandidaat voor 10 maart!

Lees meer

Met beggabenefiet wil NUCLEO vzw de getroffen kunstenaars van de brand in ateliergebouw Begga Convent een hart onder de riem steken en een doorstart gunnen.

Lees meer

Nieuw platform OPEN CREATIVES GENT gelanceerd!

Maandag 31/1 werd www.opencreatives.gent voorgesteld op de GROTE VERGADERING van Gents Kunstenoverleg. Met heel wat positieve reacties als gevolg... Kom zeker naar de infosessies op 16/2 en 22/2 en maak u kenbaar aan de Creatieve en Culturele Community!

Lees meer

Join het ‘Gents Circus Overleg’

Onze missie: alle ‘Gentse’ circusactoren met elkaar in verbinding brengen en circus prominenter op de kaart en op de beleidsagenda zetten.

Lees meer

Herbekijk de Zoom-sessie ‘DE GROTE VERGADERING’ van 31 januari 2022

Met op de AGENDA: lancering data- en communityplatform Open Creatives Gent - overzicht van de nieuwe organisatietekening en permanente werkgroepen Greentrack, netwerk Diversiteit & Inclusie,  Werkgroep Ruimte en Traject Culturele Infrastructuur - jaarplanning met acties en infosessies, update #Gent2030 en Open Fora 2030, oproep Gents Circusoverleg, Cultuurraad, update De Armste Week, voorstelling Het Theaterfestival, …

Lees meer

Herbekijk de Zoom-sessie ‘WERKGROEP RUIMTE XL’ van 31 januari 2022

Herbekijk de voorstelling van infrastructuurwerken: NTGent, Arca, Minnemeers / SMAK, Floraliënhal / Kopergietery Studios en een update van de plannen rond Tijdelijke Invulling op de Arsenaalsite

Lees meer

Doe mee aan LOKALE HELDEN met vi.be

VI.BE daagt iédereen met goesting en een hart voor de Gentse muziekscene uit om deel te nemen aan de 5de editie van Lokale Helden op zaterdag 30 april ’22.

Lees meer

Schrijf je in voor DE GROTE VERGADERING & WERKGROEP RUIMTE XL op 31 januari

Schrijf je hier in voor de Werkgroep Ruimte XL en/of de Grote Vergadering. Een nieuwe samenkomst voor cultureel Gent ... op 31 januari in ICC Gent.

Lees meer

Ben jij een Gentenaar met een migratieachtergrond? Dan is Burgerplicht op zoek naar jou!

De werkgroep Cultuur van Burgerplicht probeert ism Gents Kunstenoverleg te achterhalen hoe toegankelijk het culturele leven in Gent is voor burgers met migratieachtergrond.

Lees meer

Make-a-thon voor non-profit organisaties – Make a Mark Gent

Op 19 maart gaat een 1ste editie van "Make a Mark Gent" door. Een make-a-thon, voor en door Gent i.s.m. Bibliotheek De Krook. Het is een 12uur durende design- en ontwikkelingsmarathon, waarbij professionals uit de communicatiesector hun tijd en talent scheken aan Gentse social-profit organisaties.

Lees meer

Deze 30 toekomstdenkers helpen Gent op weg naar titel Europese Culturele Hoofdstad

Uit 193 kandidaten werden 30 toekomstdenkers geselecteerd die mee hun schouders zetten onder de Gentse kandidatuur voor de titel van Europese Culturele Hoofdstad in 2030. Samen met een zeskoppig team uit verschillende cultuurdisciplines buigen ze zich over de vraag: hoe kan Gent zich onderscheiden?

Lees meer

DE ARMSTE WEEK brengt 140.000 euro op!

Onwaarschijnlijk maar waar! Een recordbedrag tvv Gents Solidariteitsfonds... DANK AAN ALLEN DIE MEEWERKTEN!

Lees meer

PERSBERICHT – AANKONDIGING BIJEENKOMST – 26 DECEMBER 14U – KUNSTBERG, BRUSSEL

Op zondag 26 december om 14u trekken de cultuur- en eventsector samen naar de Kunstberg in hartje Brussel. Een vredevolle bijeenkomst waarmee we verenigd een signaal willen sturen naar de regering.

Lees meer

Brede cultuur- en eventsector vraagt in open brief om boodschap van hoop

Overleg Kunstenorganisaties (oKo), De Federatie, cult! netwerk cultuurhuizen, Lokale Kunstenoverleggen, Muziekgilde, Event Confederation en Live Sector Overleg richten zich tot beleidsmakers op de vooravond van een nieuw Overlegcomité. Lees de open brief hier...

Lees meer

PERSBERICHT / De Armste Week “La Grande Bouffe” brengt 46.000 euro op!

Onwaarschijnlijk maar waar! De Gentenaars bleken enorm gul en zo hebben we al 2.300 maaltijden verkocht! De Armste Week is nog maar net begonnen en op deze manier is er al 46.000 euro ten voordele van Gents Solidariteitsfonds: 12 organisaties die zich inzetten voor armoedebestrijding. Dit weekend (18 en 19 december) volgt de apotheose met een 2-daagse livestream “CIRQ TV” vanuit De Meubelfabriek, en dan komen we te weten hoeveel alle verschillende acties dit jaar hebben opgebracht. www.DeArmsteWeek.be

Lees meer

“Over over morgen” verkozen tot een van dé 10 boeken van VRT Boekenmaand!

GREENTRACK / 'Over over morgen. Andere verhalen over de toekomst' is een collectie van korte toekomstverhalen van de Vlaamse en Nederlandse literaire auteurs Ish Ait Hamou, Simone Atangana Bekono, Rebekka de Wit, Arnon Grunberg, Auke Hulst, Jens Meijen, Jeroen Olyslaegers, Lize Spit, Fiep van Bodegom en Annelies Verbeke. Zij gingen op zoek naar tekenen van hoop in onze toekomst en schreven elk in een uitdagend, prikkelend verhaal neer wat ze zagen. 

Lees meer

OPEN CALL: #Gent2030 De 30 van 2030

Vanaf januari 2022 vliegen we erin! We zoeken dertig enthousiaste toekomstdenkers die tussen januari en mei 2022 actief willen meedenken en -doen. Ben jij een creatieve denker die graag samenwerkt? Met een hart voor Gent en passie voor cultuur? Laat dan via onderstaand formulier weten waarom jij één van “de 30 van 2030” wil zijn.

Lees meer

PERSBERICHT: Open Brief ‘sluiting’ Cultuursector – 02/12/2021

De onverwachte en niet besproken aankondiging over een mogelijke sluiting van de culturele sector, zet de Gentse cultuursector aan tot volgend gezamenlijke standpunt. Dit krijgt ook navolging in de rest van Vlaanderen. Onderteken de brief ...

Lees meer

Rapport voor­tra­ject Gent Euro­pe­se Cul­tu­re­le Hoofd­stad 2030 van start

Het Departement Cultuur, Sport en Vrije Tijd coördineert en stuurt dit voorbereidingstraject richting Gent 2030. Het bureau IDEA Consult (Joris Janssens en Toon Berckmoes) staat in voor de uitvoering ervan, m.i.v. de bevraging zelf. IDEA Consult verwerkte alle input in een compact overzichtelijk rapport en een adviesnota voor de next steps m.i.v. organisatiestructuur en eerste conceptuele aanzetten. Download het rapport via deze link ...

Lees meer

VEEGACTIE we effenen het pad op Arsenaalsite

Op 1 november kwamen Gentse artiesten, cultuurwerkers uit tal van cultuurorganisaties en sympathisanten/buurtbewoners samen op ARSENAALSITE voor een symbolische VEEGACTIE.

Lees meer

GKO over ZELFZORG in onze sector – Artikel DS Magazine

‘Je wilt niet de eerste zijn die zegt: stop, het lukt niet meer’

Lees meer

TUMULTINGENT x COMON: “Vertel jouw geheim aan een kunstenaar”

Kunstenfestival TUMULTINGENT is terug. Maar ssst,… ‘T IS GEHEIM.

Lees meer

Beleidskader & toolbox tegen grensoverschrijdend gedrag in de kunstensector

Deze toolbox biedt concrete kaders en tools op maat van de kunstensector om acties tegen grensoverschrijdend gedrag duurzaam in te bedden in het beleid van organisaties. Het werd samen met oKo ontwikkeld en in ruggespraak met freelancers uit de sector, externe specialisten, kunstenaarsbeweging Engagement, expertisecentrum Sensoa en IDEWE.

Lees meer

Hoe vergoed je een beeldend kunstenaar?

via KUNSTENPUNT: Nieuwe richtlijn en online tool voor de verloning van kunstenaars en curatoren

Lees meer

Nieuwsbrief GKO – 5 oktober 2021

GKO Café 'Kunstendecreet', update Arsenaalsite, advies Cultuurraad 'Tijdelijke Invullingen' ...

Lees meer

Wat met het Pand in Patershol?

2 artikels over de situatie in het leegstaande Caemersklooster in centrum Gent...

Lees meer

Nieuw Gents cultuurproject op de Arsenaalsite

Verschillende Gentse cultuurpartners slaan de handen in elkaar om enkele gebouwen op de voormalige NMBS-site in Gentbrugge te herbestemmen voor kunst en cultuur. Een deel van de centrale werkplaats “Arsenaal” in de Gentse stadsrand wordt zo een gedeelde plek die artistieke kruisbestuiving stimuleert en een antwoord biedt op de roep om nieuwe, bijkomende ruimtes in Gent te vrijwaren voor kunst en cultuur.

Lees meer

Het Cocreatiefonds ‘Collectie van de Gentenaar’ gelanceerd!

Wil je met je buren, je vereniging, organisatie, bedrijf of school aan de slag met Gents gedigitaliseerd cultureel erfgoed? Dan maak je kans op een financiële ondersteuning via het Cocreatiefonds. Het Cocreatiefonds ondersteunt projecten die op een vernieuwende manier de Collectie van de Gentenaar gebruiken.

Lees meer

Zomersalon BUY LOCAL #2 brengt 125.000 euro op voor Gentse Kunst

"De tweede editie van Zomersalon BUY LOCAL in Kunsthal Gent zit er op en de eindbalans is indrukwekkend. Voor het tweede jaar op rij werd voor meer dan 125.000 euro aan kunstwerken verkocht."

Lees meer

Initiatieven inzake ‘Diversiteit & Inclusie’

Nu ook de lerende netwerken 'Diversiteit & Inclusie' terug opgestart zijn, delen we graag nog eens enkele interessante initiatieven...

Lees meer

Huldiging Olympiërs in Gentse bootjes groot succes

"Gent eert olympische stadsgenoten: kleine tienduizend fans juichen ‘bronzen Bashir Abdi’ en andere Gentse atleten toe vanop bruggen en kades." Gents Kunstenoverleg organiseerde mee en zorgde voor de muzikale begeleiding!

Lees meer

Van Landschapstekening over Kunstendecreet tot uw dossier

Gents Kunstenoverleg en partners bouwen aan infosessies en kennisdeling richting het finaliseren van uw dossier... Volg hier onze stappen in de goede richting.

Lees meer

Covitesse 6 wint AVS Walter De Buck Prijs 2021

‘Covitesse 6’, een Gents initiatief om cultuur tot bij de mensen te brengen in coronatijd, krijgt de AVS Prijs Walter De Buck 2021

Lees meer

ZOMERSALON 2021: BUY LOCAL #2

BUY LOCAL#2 brengt in juli en augustus 2021 werk van 742 Gentenaars bijeen, in Kunsthal Gent én online. Steun een kunstenaar en koop een werk op deze grote tentoonstelling met een dwarsdoorsnede van de Gentse beeldende kunstscene. De opbrengst gaat opnieuw integraal naar de kunstenaars.

Lees meer

CULTUURDRANG: kom naar de Cultuurmarkt op 18 september (Kouter, Gent)

CULTUURDRANG. Cultuur is plezanter als je komt #eindelijk

Lees meer

Can you DIG it?

Hoe zit het ook weer met de voormalige Diversiteitswerf en de nieuwe plannen voor Gent? De VUURGROEP geeft jou een stand van zaken in acht punten.

Lees meer

LANDSCHAPSTEKENING KUNSTEN GENT 2021

Vanaf 1 juli is de Landschapstekening Kunsten Gent 2021 hier online als 'voorpublicatie' beschikbaar. Op 22 september ‘21 wordt de definitieve publicatie gepresenteerd tijdens de Trefdag van Cultuur Gent. 

Lees meer

Waar kan de sector terecht deze zomer?

Bericht van TEAM COVEXIT - Sector Gids Cultuur

Lees meer

Stad Gent lanceert Artiestencheque

Deze subsidie van max. 1.000 euro stimuleert handelaars en horeca-uitbaters om een podium te geven aan artiesten. Vraag de subsidie nu aan!

Lees meer

Schrijf je in voor DE GROTE VERGADERING op 1 juli

Welkom op de GROTE VERGADERING van GENTS KUNSTENOVERLEG

Het jaarlijkse Feest van de Gentse kunsten, eindelijk terug... ‘BACK TO LIVE’!

Lees meer

PERSVOORSTELLING CULTUURDRANG: Bootjes van Gent, horeca & cultuur!

Rederij De Gentenaer heeft samen met #Covitesse6 van het Gents Kunstenoverleg én 8 toffe partners uit de Gentse horeca, een unieke samenwerking op poten gezet.

Lees meer

’10 minutes of GKO’ #1 Organisatietekening: overzicht Werkgroepen

1ste Aflevering van '10 minutes of GKO': “Vind je weg in de organisatietekening van GKO en de verschillende werkgroepen. Kom meer te weten over de werking van de lerende netwerken Diversiteit & Inclusie en de nieuwe Vuurgroep. Krijg zicht op het proces van de Landschapstekening Kunsten (die op 1 juli digitaal gepubliceerd wordt) en hoe je nog kunt bijdragen aan de Sectorfoto’s en de Agenda 2030."

Lees meer

Kick-Off Event ‘European Youth Capital 2024’

Gent strijdt voor de titel van European Youth Capital in 2024. We zoeken nog medestrijders (15-25j) om de titel binnen te halen!

Lees meer

PERSBERICHT Crisiscel Cultuur: EINDELIJK… PERSPECTIEF!

Persbericht vanuit Crisiscel Cultuur Vlaanderen nav Overlegcomité op 11 mei #covid19 #coronacrisis

Lees meer

Working In The Arts

Via www.workinginthearts.be krijg je de kans om concrete uitdagingen en mogelijke oplossingen in je huidige arbeidsstatuut op de politieke agenda te brengen

Lees meer

We Won’t Rest!

This is an art project by artists for artists. We want to put a face to all the forgotten people in the Belgian culture and event industry. This platform is a space for everyone affected to share their story about how they survived the past months.

Lees meer

‘Anonieme Screening Corona Troubles’ op voorpagina De Morgen

Lees hier de resultaten van de bevraging en de artikels in De Morgen. We gaan met de cijfers aan de slag...

Lees meer

Open Call ‘Petit Comité’ Gents Kunstenoverleg 

Elk jaar wordt 1/3de van de leden van Petit Comité van Gents Kunstenoverleg vervangen. Dit jaar wil dat zeggen dat 6 van de 16 leden hun plaats afstaan. Lees verder als je je kandidaat wilt stellen...

Lees meer

4de ronde Landschapstekening: Sectorfoto’s + Agenda #Gent2030

Na de focus op grotere sectorbrede prioriteiten (diverser en breder, ruimte voor maken en delen, duurzaam in denken en doen), zoomen we deze maand in op de dynamiek binnen de subsectoren/disciplines.

Lees meer

LANDSCHAPSTEKENING KUNSTEN GENT (3): Resultaten ‘Duurzaam in Denken en Doen’

In maart lag de focus in het traject van de Gentse Landschapstekening Kunsten op "duurzaamheid in denken en doen". Enerzijds met een blik op de ecologische voetafdruk van onze cultuursector, anderzijds met de vraag wat een duurzame heropstart na corona kan betekenen...

Lees meer

Work Your Magic – Refu Interim

Als netwerkpartner zet Gents Kunstenoverleg graag het Work Your Magic project van Refu Interim in de kijker!

Lees meer

Anonieme Screening Corona Troubles

Oproep aan artiesten, kunstenaars, cultuurwerkers, ... om de korte bevraging in te vullen, om 'corona troubles' te monitoren en de huidige situatie beter in kaart te brengen.

Lees meer

Nieuwe ‘Vuurgroep’ Diversiteit & Inclusie Gent

Het is zover! We kunnen en mogen eindelijk de nieuwe Vuurgroep voor Diversiteit & Inclusie aankondigen! 😊

Lees meer

3de Enquête Landschapstekening Ism Greentrack : ‘Duurzaam In Denken en Doen’

De Landschapstekening Kunsten Gent is een initiatief van het Gents Kunstenoverleg in samenwerking met de Dienst Cultuur van de Stad Gent. Wij maken een stand van zaken op van het landschap en zoeken samen met jou naar waar het heen moet, kan en mag de komende jaren. In de maand maart met als focus: “Duurzaamheid in denken en doen” .

Lees meer

Sioen: “Mijn jaar als COÖRDINATOR GENTS KUNSTENOVERLEG: Een geluk bij een ongeluk”

16 maart 2020. De eerste werkdag van mijn eerste 'job'. Na 20 jaar op de planken als muzikant, een nieuw elan, een nieuwe uitdaging. Toen ik de vacature zag 'Gezocht: coördinator Gents Kunstenoverleg', las de functieomschrijving als de droomjob zoals ik ze zelf zou neerpennen. Ik twijfelde niet en zag het meteen als een kans om bij te leren. Een kans om te verbinden. Om mensen met een groot hart voor cultuur bij elkaar te brengen. Binnen en buiten de sector. Als spelverdeler, als spil binnen een team van experten en kunstenaars. Op mijn lijf geschreven....

Lees meer

LANDSCHAPSTEKENING KUNSTEN GENT (2) – Resultaten enquête ‘Ruimte voor Maken en Delen’

In februari lag de focus in het traject van de Gentse Landschapstekening Kunsten op "ruimte" (om te tonen, te maken, te delen en tijdelijk in te palmen). Lees hier de eerste resultaten / analyses.

Lees meer

#Gent2030 Infosessies voor Gentse kunstenaars/artiesten

In samenwerking met Gents Kunstoverleg en begeleid door IDEA Consult staan de volgende weken een paar ontmoetingen gepland specifiek voor kunstenaars/artiesten uit Gent. Be there!

Lees meer

#GREENLIGHTFORCULTURE 

Kleur van donderdag 25 februari (18u) tot vrijdag 26 februari (23u) jouw (cultuur)huis groen! Samen met vele collega's in Vlaanderen, Brussel en Wallonië roepen we de politici van ons land op tot heropening van de culturele sector. Geef cultuur groen licht!

Lees meer

2de enquête Landschapstekening: ‘Ruimte voor maken en delen’

De Landschapstekening Kunsten Gent is een initiatief van het Gents Kunstenoverleg in samenwerking met de Dienst Cultuur van de Stad Gent. Wij maken een stand van zaken op van het landschap en zoeken samen met jou naar waar het heen moet, kan en mag de komende jaren. Vul nu de enquête in en meld je aan voor de online sessie op 25/2 !!

Lees meer
Gents Kunstenoverleg - Blog

OPEN CALL Stuurgroep ‘Diversiteit & Inclusie Gent’

Na de Kick Off van de lerende netwerken 'Diversiteit & Inclusie' (11/2) kunnen we van start gaan!! Met 93 deelnemers uit 45 organisaties! Meld je aan voor een meer representatieve stuurgroep!

Lees meer

#streepinhetzand

Gents Kunstenoverleg ondersteunt #streepinthestrand

Lees meer

“Still Standing 3” op zaterdag 20 februari

Die dag, niet toevallig de Werelddag voor Sociale Rechtvaardigheid, willen we kunstenaars en cultuurorganisaties uitnodigen om cultuur weer zichtbaar te maken met een creatieve actie, waar dan ook, hoe dan ook.

Lees meer

ENGAGEMENT ARTS, ook in Gent

ENGAGEMENT is een door kunstenaars geleide beweging die als doel heeft om seksueel grensoverschrijdend gedrag, seksisme en machtsmisbruik in het Belgische kunstenveld aan te pakken.

Lees meer

LANDSCHAPSTEKENING KUNSTEN GENT (1) – Resultaten Enquête ‘Diverser en breder’

Januari was diversiteitsmaand in het traject van de Gentse Landschapstekening Kunsten. Lees hier de eerste resultaten / analyses.

Lees meer

PERSBERICHT CRISISCEL (Vlaanderen) // Crisiscel cultuur vraagt heropening

Crisiscel cultuur vraagt heropening - onder strikte voorwaarden - na een jaar culturele lockdown.

Op 13 maart 2021 is de lockdown precies een jaar oud. De culturele sector zit sinds die dag zo goed als op slot. Buiten een korte periode van beperkte versoepeling in de zomer en de vroege herfst, liggen alle publieke evenementen al een vol jaar stil.

Lees meer

OPEN ONLINE INSPIRATIESESSIES ‘Culturele Hoofdstad van Europa’ 2030

In 2030 is het de beurt aan België om – samen met Cyprus – de Culturele Hoofdstad van Europa te leveren. Gent is enthousiast kandidaat om de titel van Europese Culturele Hoofdstad in de wacht te slepen.

Lees meer

Landschapstekening Kunsten Gent: Tijd voor Actie!

De werkgroep Landschapstekening maakt in 2021 een stand van zaken op en zoekt samen met jou naar waar het heen moet, kan en mag de komende jaren. Van januari tot juni 2021 gaan we over tot actie in een open participatief traject. We hopen dat je tijd kan en wil maken om mee te praten en te denken.

Lees meer

Lancering ‘Podium 19’ kleurt muzikaal Gents 

PODIUM 19 is een nieuwe pop-up cultuurzender die een veelzijdig aanbod aan voornamelijk nagelnieuwe concerten, muziektheater en dansvoorstellingen van op de grote podia tot in uw huiskamer brengt. Gecreëerd, geprogrammeerd en gecureerd door de Vlaamse Kunstinstellingen.

Lees meer
Gents Kunstenoverleg - Blog

PERSBERICHT Crisiscel cultuur (Vlaanderen): geef perspectief aan onze artiesten en publiek

Afgelopen week beslisten enkele lokale besturen om cultuurhuizen in te schakelen als vaccinatiecentra tot eind oktober. Dat resulteerde in een grote ongerustheid bij een aantal artiesten, die door de zoveelste golf van annulaties opnieuw hun hoop op spelen voor een publiek zien wegvallen...

Lees meer

‘Covitesse 6’ keert 158.000 euro (!) uit aan meer dan 200 artiesten en cultuurwerkers

De Armste Week bracht 75.000 euro (!) op voor Armoedebestrijding. En een golf van verbindende museumverhalen rolt over Gent: 3.800 COVITRINE-ramen!

Lees meer

“De Armste Week” & “Let’s Tick Together”

Help en communiceer over 2 fantastische initiatieven die het einde van dit bizarre jaar toch wat kleur geven.

Lees meer

Repeteren in Gent: jouw mening telt!

Waar repeteer je, hoe vaak, hoeveel betaal je, welke voorzieningen zijn er in je huidige ruimte? En ook: hoe ziet jouw ideale repetitieruimte eruit? Daar willen we met jouw hulp zicht op krijgen.

Lees meer

Persbericht: COVITRINE verwarmt de Gentse wijken

Vorige week lanceerden 10 Gentse musea samen met COVITESSE 6 het project COVITRINE. Dat zijn pizzadozen met telkens 20 affiches met verhalen over museumobjecten en kunstwerken in 21 talen. Verhalen over troost, warmte en verbondenheid. Als Gentse straat of wijk kan je zo’n gratis box bestellen. De affiches komen aan de ramen in de buurt en maken zo van je dagelijkse wandeling een verrassend museumbezoek. Intussen werden zo de voorbije dagen al meer dan 1.800 affiches aangevraagd. Vanaf vrijdag worden de COVITRINE-boxen in de stad verspreid. De musea willen met COVITRINE buurtbewoners verbinden en eenzaamheid tegengaan.

Lees meer

Zalenoverleg: Minimale Dienstverlening

"Open call" // Organisaties die niet over een zaal beschikken, of over een zaal met beperkte capaciteit, krijgen in het voorjaar van 2021 via 'Zalenoverleg: Minimale Dienstverlening' de kans om een publieksmoment aan te bieden in één van de Gentse Cultuurhuizen.

Lees meer

PERSBERICHT / Covitesse 6: artistieke versneller van solidariteit

De Gentse cultuursector springt in de bres voor het welzijn van de Gentenaars met een artistiek belburo, interGenties van Genteniers, Covitrine, De Armste Week en nog veel meer. Een ganse winter lang licht en warmte in de Gentse wijken!

Lees meer

Schrijf je in voor de netwerken Diversiteit & Inclusie!

"Diversity is about being invited to the party, inclusion is organizing the party together"

Meer dan 30% van de Gentenaars heeft een migratieachtergrond. Hoe komt het dan dat theaterzalen, bureau’s, repetitieruimtes, podia, vergaderzalen vaak zo wit zijn? Laten we dit voor eens en voor altijd aanpakken!

Lees meer

Gentse culturele scene bundelt de krachten met Sound of Ghent

Op het nieuwe online platform Sound of Ghent brengen verschillende Gentse spelers cultuur tot bij het publiek in de living. Dat volledig coronaproof en met de beste beeld- en geluidskwaliteit. Elke maand verschijnt er een gevarieerd en betaalbaar aanbod van wat het professionele cultuurveld te bieden heeft. Op die manier verbindt het platform artiesten met hun publiek en genereert het speelkansen voor Gents en bij uitbreiding Belgisch talent.

Lees meer

Podcast ‘Noden en Dromen voor Cultuur in Gent’

Opgenomen tijdens de interactieve informatieve ZOOM 'Grote Vergadering: Noden & Dromen' van Gents Kunstenoverleg op 26 oktober 2020. De 150 aanwezigen werden een kwartier afgezonderd in aparte 'Break Out Rooms'. Ze werden gevraagd om na een kort gesprek (15')- over hun noden en dromen voor cultuur in Gent- een boodschap door te sturen via WhatsApp. Zo ontstond deze podcast, samengesteld door Ilja Van Braeckel

Lees meer

OVERZICHT STEUNMAATREGELEN VOOR KUNSTENAARS & CULTUURWERKERS

In tijden van COVID-19 bundelen we hier de subsidies/ondersteuning die de Stad Gent voorziet, maar ook de Federale en Vlaamse steunmaatregelen via een handig overzicht van onze collega's bij Brussels Kunstenoverleg, waarvoor dank.

Lees meer

OPEN CALL: De Koer zoekt residenten

De Koer organiseert het komende seizoen opnieuw een residentieprogramma. Naast een collectief gedragen project vanuit het Koervolk, selecteren we via een open call 3 residentieprojecten van geëngageerde kunstenaars die voor een seizoen hun praktijk en netwerk aan de Koer willen verbinden. We zoeken residenten die zich vanuit hun artistieke praktijk willen verhouden tot de site, de gemeenschap, de buurt en/of de stedelijke context. De voorkeur gaat uit naar projecten die ingrijpen op het publieke domein, lokale netwerken activeren, (niet-normatieve) verbindingen aangaan met de maatschappelijke context en waar mogelijk de individuele kunstenaarspraktijk overstijgen.

Lees meer

Interview Nathalie Van Laere (Coördinator Diversiteit GKO) door Fatih De Vos

Ze studeerde Geschiedenis en behaalde een master in Conflict en Ontwikkeling. Vandaag is Nathalie Van Laere (34) de nieuwe coördinator Diversiteit voor het Gents Kunstenoverleg (GKO). Aanleiding genoeg voor een gesprek over haar visie op de uitdagingen in die sector. En hoe ze daarin het verschil wil maken. Van Laere: ‘Er gebeurt al heel wat, met het oog op meer inclusiviteit. Maar zeker wat het personeelsbeleid in de kunst- en cultuurorganisaties betreft, is een inhaalbeweging nu aan de orde.’

Lees meer

Schrijf je nu in voor Grote Vergadering: Noden & Dromen (interactieve ZOOM)

We hopen zoveel mogelijk kunstenaars en cultuurmedewerkers uit Gent samen te brengen op deze Grote Vergadering. 

Noteer maandag 26 oktober om 19u voor de jaarlijkse grote bijeenkomst van Gents Kunstenoverleg via ZOOM (interactief).

Deze jaarlijkse meeting ging normaal plaatsvinden in ICC Gent, maar het programma wordt nu aangepast aan het digitale medium en wordt dra gecommuniceerd, samen met de ZOOM-link. Wij vragen u wel op voorhand in te schrijven via onderstaande link.

Wij brengen u op de hoogte van de acties en de plannen van het GKO, maar vragen ook jullie input, op een vlotte manier, tijdens een interactief pitching-moment. Een geanimeerde doch informatieve bijeenkomst, met enkele gasten, waarbij kennisdeling voorop staat, en we u vragen naar uw noden en dromen rond ‘cultuur in Gent’. 

Hopelijk tot maandag!

Lees meer
Gents Kunstenoverleg - Blog

Oproep aan kunstenaars en kunststudenten

Studenten Event- en Projectmanagement van Arteveldehogeschool werken samen met Croxhapox vzw aan een nieuw concept. Hierbij willen ze -aan de hand van een enquête- kunstenaars en kunststudenten bereiken om ook hun idee en visie te kunnen betrekken bij het finaliseren van het concept. 

Lees meer
Gents Kunstenoverleg - Blog

Survey Onderzoeksproject: ‘Muziek voor sociale impact: context, werk en overtuigingen van muzikanten’

Ben je muzikant (18+) in een sociaal-artistieke werking, een participatief muziekproject of een kunsteducatieve organisatie die expliciet sociale doelstellingen nastreeft? Dan vragen de onderzoekers 30 minuten van jouw tijd om deze online vragenlijst in te vullen. 

Lees meer

PERSBERICHT Crisiscel Cultuur (Vlaanderen): ‘Veel geld, weinig rel(ev)ance’

Met de nodige verbijstering vernemen wij in de media dat cultuurminister Jan Jambon de extra middelen die hij krijgt om de noodlijdende culturele sector door de Corona-crisis te loodsen en te relanceren in overgrote mate wil investeren in bakstenen. Stuk voor stuk infrastructurele dossiers die in meer of mindere mate reeds een aantal jaren in de boekentas van deze minister zitten, en die nu onder het mom van de crisis opgepikt worden. Infrastructuurprojecten die zinvol en zelfs noodzakelijk kunnen zijn, maar voor ons niets met relance of crisisbeleid te maken hebben. Waar blijft het kader daarvoor? 

Lees meer

Persbericht Crisiscel Cultuur (Federaal): “We zullen waakzaam blijven”

+ UPDATE: nieuwe maatregelen na de persconferentie van het OCC

Lees meer

2.000 tot 20.000 euro steun voor je culturele activiteit

Enkele maanden geleden lanceerde de Vlaamse overheid een noodfonds, waarin 65 miljoen euro voorzien was voor de culturele sector. Via dit noodfonds zal je nu een nieuwe ‘culturele activiteitenpremie’ kunnen aanvragen om een publiek evenement te organiseren, uit te voeren of hiervoor infrastructuur ter beschikking te stellen.

Lees meer

Onderwijscentrum zoekt (culturele) medewerkers en partners voor workshops

Vanaf oktober tot de kerstvakantie worden er vanuit het Onderwijscentrum tijdelijke medewerkers ingeschakeld in zowel basis- als secundaire scholen. Ook kunstenaars en organisaties uit de culturele sector kunnen zich aanmelden.

Lees meer

De Gentse Minardschouwburg kiest Nathalie De Neve als nieuwe directeur.

Nathalie De Neve is momenteel de coördinator Marketing, Communicatie en Dienstverlening van de stadsbibliotheek De Krook. Ze gaat vanaf 2021 de schouwburg leiden.

Lees meer

PERSBERICHT STAD GENT : Extra steun voor evenementensector

Een evenement in openlucht coronaveilig organiseren brengt heel wat uitdagingen en kosten met zich mee. De Stad Gent neemt vanaf dit najaar tot eind 2021 een groot deel van die kosten op zich. Daarnaast krijgen 3 wijkfestivals steun van de Stad om dit najaar een kleinschalig alternatief vorm te geven.

Lees meer

PERSBERICHT STAD GENT: Gents noodfonds geeft organisaties extra duw in de rug

De Stad Gent gebruikt de 3,5 miljoen euro uit het Vlaamse noodfonds voor de vrijetijdssector om het Gentse verenigingsleven, de culturele sector, sport- en jeugdorganisaties en de evenementensector te ondersteunen. Het stadsbestuur legde de verdeelsleutel vast: nu is ook bekend hoe de middelen concreet worden ingezet.

Lees meer

Cultuurloket: Crisisbegeleiding voor de cultuursector 

De coronacrisis heeft een enorme impact op al wie in de cultuursector werkt. Cultuurloket biedt crisisbegeleiding aan individuen & organisaties. Samen met jou zoeken ze een weg uit de crisis. Maak nu een afspraak

Lees meer

PERSBERICHT Crisiscel Cultuur en Vlaams Minister van Cultuur Jan Jambon: “Naar één stoel tussen elke toeschouwer of bubbel”

& UPDATE 'Sectorgids': internationaal touren, CIRM en kleurencodes

Lees meer

ZOMERSALON 2020 = 5.000 BEZOEKERS EN 125.000 EURO !

Meer dan 5.000 bezoekers en 210 verkochte werken, samen goed voor exact 125.179 euro, maakten de eerste editie van Zomersalon in Kunsthal Gent een groot succes! 

Lees meer

Wekelijks overleg tussen Minister van Cultuur Jambon & Crisiscel Cultuur

GEMEENSCHAPPELIJKE PERSMEDEDELING

Lees meer

Stad Gent lanceert e-mailadres zalencapaciteit.corona@stad.gent

Culturele of sportieve evenementen mogen vanaf vandaag, 1 september 2020, binnen 200 en buiten 400 aanwezigen tellen. In sommige gevallen zijn er voor activiteiten met zittend publiek meer aanwezigen toegestaan. Voor zaaluitbaters die zo'n uitzondering willen aanvragen, lanceert de Stad Gent zalencapaciteit.corona@stad.gent.

Lees meer

BELANG VAN CULTUUR #4 – Leen Van den Neste – CEO vdk Bank

"De bloedbanen van de cultuursector zijn nog steeds zwaar onderbroken. vdk bank is hierover erg bezorgd. En dit om verschillende redenen."

Lees meer

BELANG VAN CULTUUR #3 – Jos Vermeiren – Unizo Oost-Vlaanderen

Een pleidooi voor beschaving en menselijkheid. Wat is kunst?

Lees meer

CALL – Betrek als artiest of gezelschap de Gentse zalen in het najaar

Na overleg in de werkgroep 'Zalenoverleg' van GKO engageren enkele Gentse zalen zich volgens eigen agenda/beschikbaarheid tot het openstellen van de infrastructuur. Aarzel niet om contact op te nemen.

Lees meer

BELANG VAN CULTUUR #2 – Dominique Willaert

"De waarde van cultuur is niet alleen een percentage van het bbp"

Lees meer

Reactie Crisiscel Cultuur na Nationale Veiligheidsraad 20 augustus

Gemiste kans om duurzaam en werkbaar kader voor cultuurwereld te creëren

Lees meer

INTERVIEW met Elena Vloeberghen – ‘ZOMERSALON: Buy Local’

Kunst in Gent: Een verhaal van kunstenaar & koper. Een initiatief van Kunsthal Gent en Gents Kunstenoverleg

Lees meer

Open Brief Alain Platel en tal van Gentse kunstenaars uit verschillende disciplines

Open brief aan ons stadsbestuur - Een pleidooi voor Gent als Corona Culturele Hoofdstad

Lees meer

GEZAMENLIJKE PERSMEDEDELING KABINET JAMBON EN CRISISCEL CULTUUR

Vanmiddag is er een openhartig en constructief overleg geweest tussen het Kabinet van Minister van Cultuur Jan Jambon en een delegatie van de Crisiscel Cultuur.

Lees meer
Gents Kunstenoverleg - Blog

Vacature – MINARD VZW zoekt Directeur (V/M/X) – voltijds

Minard vzw zoekt een gedreven en ervaren persoon die instaat voor het dagelijks bestuur en vanuit een eigentijdse blik op leiderschap, ondersteuning biedt en samenwerkt met een geëngageerd en competent team.

Lees meer

BELANG VAN CULTUUR #1 – VOKA Oost-Vlaanderen

Kunst maakt mensen vrij: het belang van cultuur in niet-financiële termen

Lees meer

GETUIGENIS ‘Sound of Silence’ #3 – Collegium Vocale Gent in Italië

Wanneer het onmogelijke mogelijk wordt... niet in België, wel in Italië.

Lees meer

PERSBERICHT CRISISCEL CULTUUR: ‘Laat overal evenementen weer doorgaan en verhoog onmiddellijk capaciteit’

Crisiscel Cultuur: “Laat overal in Vlaanderen evenementen opnieuw doorgaan en verhoog onmiddellijk capaciteit van onze zalen en buitenpodia: het is veilig en broodnodig om cultuursector overeind te houden.”

Lees meer

GETUIGENIS ‘Sound of Silence’ #2 – Kunstroute ‘Steengoed’ onthoofd

Omwille van een ‘politieke’ beslissing werd maanden werk, zonder overleg, teniet gedaan. Alle uitgenodigden dienden verwittigd te worden, alle werken moesten weer verdwijnen… alsof het nooit had bestaan.

Lees meer

GETUIGENIS ‘Sound of Silence’ #1 – Ontroerend Goed, Harde Cijfers

Theaterperformancegroep Ontroerend Goed maakt nieuw werk, eigen creaties verankerd in het hier-en-nu, die het publiek uitnodigen om te kijken, maar ook om deel uit te maken van de voorstelling. Deze tekst schetst de enorme impact van deze crisis op een internationaal tourend gezelschap.

Lees meer
Gents Kunstenoverleg - Blog

Evenementen die beheersbaar zijn kunnen doorgaan in Gent

DANK GENT! - Na een constructief gesprek deze middag met de Stad Gent en (waarnemend) burgemeester, kabinet Cultuur en kabinet Evenementen, Gents Kunstenoverleg, Cultuurraad Gent en vertegenwoordigers van tal van lokale culturele organisaties, zijn we blij dat onze stad niet blindelings het voorbeeld van andere steden of regio's volgt, en zich baseert op de sectorgids en de Covid Event Risk Matrix zoals die in samenwerking met wetenschappelijke experts, gespecialiseerde onderzoekers en de Alliantie van Belgische Event Federaties werd ontwikkeld. We hopen op blijvend stuctureel overleg tussen onze sector en de stad zodat we een houvast hebben om aan de slag te gaan. Op korte en op lange termijn! 👏

Lees meer

Ongeziene crisis in cultuur brengt brede sector samen in crisiscel

“Stop de broodroof, betrek ons, en laat ons werken op een veilige manier. Als er één sector is die dat kan, dan zijn wij het.”

Lees meer
Gents Kunstenoverleg - Blog

Nieuwsbrief juli 2020

Gentse Cultuurzomer, Zomersalon 2020, Corona Crisis Groep, en nog veel meer...

Lees meer

PERSBERICHT / Gentse Cultuurzomer 2020

een initiatief van Gents Kunstenoverleg, in samenwerking met tal van kunstenaars en organisaties uit de Gentse cultuursector, powered by Cultuur Gent, Growfunding & Karakters - Alle info op www.gentsecultuurzomer.be

Lees meer

NIEUWSBRIEF / Corona: 5 x een oproep

De huidige corona-maatregelen treffen onze sector erg hard. Vanuit de schaduw van deze crisis, neemt het Gentse Kunstenoverleg het voortouw om vanuit verbinding na te denken over de nabije en verre toekomst.

Lees meer

NIEUWSBRIEF / Corona vs. GKO

Beste collega's,

het zijn bizarre en barre tijden… deze crisis treft ons allen uitermate zwaar. We willen, als Kunstenoverleg Gent, bekijken wat we voor de sector in onze stad kunnen betekenen.

Lees meer

PERSBERICHT / Sioen wordt coördinator GKO

Het recent opgerichte platform 'Kunstenoverleg Gent' zocht via een vacature naar een coördinator van zijn werking, en heeft die gevonden. Geëngageerd muzikant Frederik Sioen is aangesteld om ondersteuning te bieden en leiding te geven aan deze overkoepelende organisatie.

Lees meer