Nieuws / Pers / Blog

“Over over morgen” verkozen tot een van dé 10 boeken van VRT Boekenmaand!

GREENTRACK / 'Over over morgen. Andere verhalen over de toekomst' is een collectie van korte toekomstverhalen van de Vlaamse en Nederlandse literaire auteurs Ish Ait Hamou, Simone Atangana Bekono, Rebekka de Wit, Arnon Grunberg, Auke Hulst, Jens Meijen, Jeroen Olyslaegers, Lize Spit, Fiep van Bodegom en Annelies Verbeke. Zij gingen op zoek naar tekenen van hoop in onze toekomst en schreven elk in een uitdagend, prikkelend verhaal neer wat ze zagen. 

Lees meer

OPEN CALL: #Gent2030 De 30 van 2030

Vanaf januari 2022 vliegen we erin! We zoeken dertig enthousiaste toekomstdenkers die tussen januari en mei 2022 actief willen meedenken en -doen. Ben jij een creatieve denker die graag samenwerkt? Met een hart voor Gent en passie voor cultuur? Laat dan via onderstaand formulier weten waarom jij één van “de 30 van 2030” wil zijn.

Lees meer

PERSBERICHT: Open Brief ‘sluiting’ Cultuursector – 02/12/2021

De onverwachte en niet besproken aankondiging over een mogelijke sluiting van de culturele sector, zet de Gentse cultuursector aan tot volgend gezamenlijke standpunt. Dit krijgt ook navolging in de rest van Vlaanderen. Onderteken de brief ...

Lees meer

Rapport voor­tra­ject Gent Euro­pe­se Cul­tu­re­le Hoofd­stad 2030 van start

Het Departement Cultuur, Sport en Vrije Tijd coördineert en stuurt dit voorbereidingstraject richting Gent 2030. Het bureau IDEA Consult (Joris Janssens en Toon Berckmoes) staat in voor de uitvoering ervan, m.i.v. de bevraging zelf. IDEA Consult verwerkte alle input in een compact overzichtelijk rapport en een adviesnota voor de next steps m.i.v. organisatiestructuur en eerste conceptuele aanzetten. Download het rapport via deze link ...

Lees meer

De Armste Week #2 La Grande Bouffe

Lees hier hoe je als cultuurorganisatie of als horeca-zaak kan meedoen aan "La Grande Bouffe", een massale take-out tijdens de Armste Week tvv Gents Solidariteitsfonds. De (cultuur)koks als helden van onze stad!

Lees meer

VEEGACTIE we effenen het pad op Arsenaalsite

Op 1 november kwamen Gentse artiesten, cultuurwerkers uit tal van cultuurorganisaties en sympathisanten/buurtbewoners samen op ARSENAALSITE voor een symbolische VEEGACTIE.

Lees meer

GKO over ZELFZORG in onze sector – Artikel DS Magazine

‘Je wilt niet de eerste zijn die zegt: stop, het lukt niet meer’

Lees meer

TUMULTINGENT x COMON: “Vertel jouw geheim aan een kunstenaar”

Kunstenfestival TUMULTINGENT is terug. Maar ssst,… ‘T IS GEHEIM.

Lees meer

Beleidskader & toolbox tegen grensoverschrijdend gedrag in de kunstensector

Deze toolbox biedt concrete kaders en tools op maat van de kunstensector om acties tegen grensoverschrijdend gedrag duurzaam in te bedden in het beleid van organisaties. Het werd samen met oKo ontwikkeld en in ruggespraak met freelancers uit de sector, externe specialisten, kunstenaarsbeweging Engagement, expertisecentrum Sensoa en IDEWE.

Lees meer

Hoe vergoed je een beeldend kunstenaar?

via KUNSTENPUNT: Nieuwe richtlijn en online tool voor de verloning van kunstenaars en curatoren

Lees meer

Nieuwsbrief GKO – 5 oktober 2021

GKO Café 'Kunstendecreet', update Arsenaalsite, advies Cultuurraad 'Tijdelijke Invullingen' ...

Lees meer

Wat met het Pand in Patershol?

2 artikels over de situatie in het leegstaande Caemersklooster in centrum Gent...

Lees meer

Nieuw Gents cultuurproject op de Arsenaalsite

Verschillende Gentse cultuurpartners slaan de handen in elkaar om enkele gebouwen op de voormalige NMBS-site in Gentbrugge te herbestemmen voor kunst en cultuur. Een deel van de centrale werkplaats “Arsenaal” in de Gentse stadsrand wordt zo een gedeelde plek die artistieke kruisbestuiving stimuleert en een antwoord biedt op de roep om nieuwe, bijkomende ruimtes in Gent te vrijwaren voor kunst en cultuur.

Lees meer

Het Cocreatiefonds ‘Collectie van de Gentenaar’ gelanceerd!

Wil je met je buren, je vereniging, organisatie, bedrijf of school aan de slag met Gents gedigitaliseerd cultureel erfgoed? Dan maak je kans op een financiële ondersteuning via het Cocreatiefonds. Het Cocreatiefonds ondersteunt projecten die op een vernieuwende manier de Collectie van de Gentenaar gebruiken.

Lees meer

Zomersalon BUY LOCAL #2 brengt 125.000 euro op voor Gentse Kunst

"De tweede editie van Zomersalon BUY LOCAL in Kunsthal Gent zit er op en de eindbalans is indrukwekkend. Voor het tweede jaar op rij werd voor meer dan 125.000 euro aan kunstwerken verkocht."

Lees meer

Initiatieven inzake ‘Diversiteit & Inclusie’

Nu ook de lerende netwerken 'Diversiteit & Inclusie' terug opgestart zijn, delen we graag nog eens enkele interessante initiatieven...

Lees meer

Huldiging Olympiërs in Gentse bootjes groot succes

"Gent eert olympische stadsgenoten: kleine tienduizend fans juichen ‘bronzen Bashir Abdi’ en andere Gentse atleten toe vanop bruggen en kades." Gents Kunstenoverleg organiseerde mee en zorgde voor de muzikale begeleiding!

Lees meer

Van Landschapstekening over Kunstendecreet tot uw dossier

Gents Kunstenoverleg en partners bouwen aan infosessies en kennisdeling richting het finaliseren van uw dossier... Volg hier onze stappen in de goede richting.

Lees meer

Covitesse 6 wint AVS Walter De Buck Prijs 2021

‘Covitesse 6’, een Gents initiatief om cultuur tot bij de mensen te brengen in coronatijd, krijgt de AVS Prijs Walter De Buck 2021

Lees meer

ZOMERSALON 2021: BUY LOCAL #2

BUY LOCAL#2 brengt in juli en augustus 2021 werk van 742 Gentenaars bijeen, in Kunsthal Gent én online. Steun een kunstenaar en koop een werk op deze grote tentoonstelling met een dwarsdoorsnede van de Gentse beeldende kunstscene. De opbrengst gaat opnieuw integraal naar de kunstenaars.

Lees meer

CULTUURDRANG: kom naar de Cultuurmarkt op 18 september (Kouter, Gent)

CULTUURDRANG. Cultuur is plezanter als je komt #eindelijk

Lees meer

Can you DIG it?

Hoe zit het ook weer met de voormalige Diversiteitswerf en de nieuwe plannen voor Gent? De VUURGROEP geeft jou een stand van zaken in acht punten.

Lees meer

LANDSCHAPSTEKENING KUNSTEN GENT 2021

Vanaf 1 juli is de Landschapstekening Kunsten Gent 2021 hier online als 'voorpublicatie' beschikbaar. Op 22 september ‘21 wordt de definitieve publicatie gepresenteerd tijdens de Trefdag van Cultuur Gent. 

Lees meer

Waar kan de sector terecht deze zomer?

Bericht van TEAM COVEXIT - Sector Gids Cultuur

Lees meer

Stad Gent lanceert Artiestencheque

Deze subsidie van max. 1.000 euro stimuleert handelaars en horeca-uitbaters om een podium te geven aan artiesten. Vraag de subsidie nu aan!

Lees meer

Schrijf je in voor DE GROTE VERGADERING op 1 juli

Welkom op de GROTE VERGADERING van GENTS KUNSTENOVERLEG

Het jaarlijkse Feest van de Gentse kunsten, eindelijk terug... ‘BACK TO LIVE’!

Lees meer

PERSVOORSTELLING CULTUURDRANG: Bootjes van Gent, horeca & cultuur!

Rederij De Gentenaer heeft samen met #Covitesse6 van het Gents Kunstenoverleg én 8 toffe partners uit de Gentse horeca, een unieke samenwerking op poten gezet.

Lees meer

’10 minutes of GKO’ #1 Organisatietekening: overzicht Werkgroepen

1ste Aflevering van '10 minutes of GKO': “Vind je weg in de organisatietekening van GKO en de verschillende werkgroepen. Kom meer te weten over de werking van de lerende netwerken Diversiteit & Inclusie en de nieuwe Vuurgroep. Krijg zicht op het proces van de Landschapstekening Kunsten (die op 1 juli digitaal gepubliceerd wordt) en hoe je nog kunt bijdragen aan de Sectorfoto’s en de Agenda 2030."

Lees meer

Kick-Off Event ‘European Youth Capital 2024’

Gent strijdt voor de titel van European Youth Capital in 2024. We zoeken nog medestrijders (15-25j) om de titel binnen te halen!

Lees meer

PERSBERICHT Crisiscel Cultuur: EINDELIJK… PERSPECTIEF!

Persbericht vanuit Crisiscel Cultuur Vlaanderen nav Overlegcomité op 11 mei #covid19 #coronacrisis

Lees meer

Working In The Arts

Via www.workinginthearts.be krijg je de kans om concrete uitdagingen en mogelijke oplossingen in je huidige arbeidsstatuut op de politieke agenda te brengen

Lees meer

We Won’t Rest!

This is an art project by artists for artists. We want to put a face to all the forgotten people in the Belgian culture and event industry. This platform is a space for everyone affected to share their story about how they survived the past months.

Lees meer

‘Anonieme Screening Corona Troubles’ op voorpagina De Morgen

Lees hier de resultaten van de bevraging en de artikels in De Morgen. We gaan met de cijfers aan de slag...

Lees meer

Open Call ‘Petit Comité’ Gents Kunstenoverleg 

Elk jaar wordt 1/3de van de leden van Petit Comité van Gents Kunstenoverleg vervangen. Dit jaar wil dat zeggen dat 6 van de 16 leden hun plaats afstaan. Lees verder als je je kandidaat wilt stellen...

Lees meer

4de ronde Landschapstekening: Sectorfoto’s + Agenda #Gent2030

Na de focus op grotere sectorbrede prioriteiten (diverser en breder, ruimte voor maken en delen, duurzaam in denken en doen), zoomen we deze maand in op de dynamiek binnen de subsectoren/disciplines.

Lees meer

LANDSCHAPSTEKENING KUNSTEN GENT (3): Resultaten ‘Duurzaam in Denken en Doen’

In maart lag de focus in het traject van de Gentse Landschapstekening Kunsten op "duurzaamheid in denken en doen". Enerzijds met een blik op de ecologische voetafdruk van onze cultuursector, anderzijds met de vraag wat een duurzame heropstart na corona kan betekenen...

Lees meer

Work Your Magic – Refu Interim

Als netwerkpartner zet Gents Kunstenoverleg graag het Work Your Magic project van Refu Interim in de kijker!

Lees meer

Anonieme Screening Corona Troubles

Oproep aan artiesten, kunstenaars, cultuurwerkers, ... om de korte bevraging in te vullen, om 'corona troubles' te monitoren en de huidige situatie beter in kaart te brengen.

Lees meer

Nieuwe ‘Vuurgroep’ Diversiteit & Inclusie Gent

Het is zover! We kunnen en mogen eindelijk de nieuwe Vuurgroep voor Diversiteit & Inclusie aankondigen! 😊

Lees meer

3de Enquête Landschapstekening Ism Greentrack : ‘Duurzaam In Denken en Doen’

De Landschapstekening Kunsten Gent is een initiatief van het Gents Kunstenoverleg in samenwerking met de Dienst Cultuur van de Stad Gent. Wij maken een stand van zaken op van het landschap en zoeken samen met jou naar waar het heen moet, kan en mag de komende jaren. In de maand maart met als focus: “Duurzaamheid in denken en doen” .

Lees meer

Sioen: “Mijn jaar als COÖRDINATOR GENTS KUNSTENOVERLEG: Een geluk bij een ongeluk”

16 maart 2020. De eerste werkdag van mijn eerste 'job'. Na 20 jaar op de planken als muzikant, een nieuw elan, een nieuwe uitdaging. Toen ik de vacature zag 'Gezocht: coördinator Gents Kunstenoverleg', las de functieomschrijving als de droomjob zoals ik ze zelf zou neerpennen. Ik twijfelde niet en zag het meteen als een kans om bij te leren. Een kans om te verbinden. Om mensen met een groot hart voor cultuur bij elkaar te brengen. Binnen en buiten de sector. Als spelverdeler, als spil binnen een team van experten en kunstenaars. Op mijn lijf geschreven....

Lees meer

LANDSCHAPSTEKENING KUNSTEN GENT (2) – Resultaten enquête ‘Ruimte voor Maken en Delen’

In februari lag de focus in het traject van de Gentse Landschapstekening Kunsten op "ruimte" (om te tonen, te maken, te delen en tijdelijk in te palmen). Lees hier de eerste resultaten / analyses.

Lees meer

#Gent2030 Infosessies voor Gentse kunstenaars/artiesten

In samenwerking met Gents Kunstoverleg en begeleid door IDEA Consult staan de volgende weken een paar ontmoetingen gepland specifiek voor kunstenaars/artiesten uit Gent. Be there!

Lees meer

#GREENLIGHTFORCULTURE 

Kleur van donderdag 25 februari (18u) tot vrijdag 26 februari (23u) jouw (cultuur)huis groen! Samen met vele collega's in Vlaanderen, Brussel en Wallonië roepen we de politici van ons land op tot heropening van de culturele sector. Geef cultuur groen licht!

Lees meer

2de enquête Landschapstekening: ‘Ruimte voor maken en delen’

De Landschapstekening Kunsten Gent is een initiatief van het Gents Kunstenoverleg in samenwerking met de Dienst Cultuur van de Stad Gent. Wij maken een stand van zaken op van het landschap en zoeken samen met jou naar waar het heen moet, kan en mag de komende jaren. Vul nu de enquête in en meld je aan voor de online sessie op 25/2 !!

Lees meer
Gents Kunstenoverleg - Blog

OPEN CALL Stuurgroep ‘Diversiteit & Inclusie Gent’

Na de Kick Off van de lerende netwerken 'Diversiteit & Inclusie' (11/2) kunnen we van start gaan!! Met 93 deelnemers uit 45 organisaties! Meld je aan voor een meer representatieve stuurgroep!

Lees meer

#streepinhetzand

Gents Kunstenoverleg ondersteunt #streepinthestrand

Lees meer

“Still Standing 3” op zaterdag 20 februari

Die dag, niet toevallig de Werelddag voor Sociale Rechtvaardigheid, willen we kunstenaars en cultuurorganisaties uitnodigen om cultuur weer zichtbaar te maken met een creatieve actie, waar dan ook, hoe dan ook.

Lees meer

ENGAGEMENT ARTS, ook in Gent

ENGAGEMENT is een door kunstenaars geleide beweging die als doel heeft om seksueel grensoverschrijdend gedrag, seksisme en machtsmisbruik in het Belgische kunstenveld aan te pakken.

Lees meer

LANDSCHAPSTEKENING KUNSTEN GENT (1) – Resultaten Enquête ‘Diverser en breder’

Januari was diversiteitsmaand in het traject van de Gentse Landschapstekening Kunsten. Lees hier de eerste resultaten / analyses.

Lees meer

PERSBERICHT CRISISCEL (Vlaanderen) // Crisiscel cultuur vraagt heropening

Crisiscel cultuur vraagt heropening - onder strikte voorwaarden - na een jaar culturele lockdown.

Op 13 maart 2021 is de lockdown precies een jaar oud. De culturele sector zit sinds die dag zo goed als op slot. Buiten een korte periode van beperkte versoepeling in de zomer en de vroege herfst, liggen alle publieke evenementen al een vol jaar stil.

Lees meer

OPEN ONLINE INSPIRATIESESSIES ‘Culturele Hoofdstad van Europa’ 2030

In 2030 is het de beurt aan België om – samen met Cyprus – de Culturele Hoofdstad van Europa te leveren. Gent is enthousiast kandidaat om de titel van Europese Culturele Hoofdstad in de wacht te slepen.

Lees meer

Landschapstekening Kunsten Gent: Tijd voor Actie!

De werkgroep Landschapstekening maakt in 2021 een stand van zaken op en zoekt samen met jou naar waar het heen moet, kan en mag de komende jaren. Van januari tot juni 2021 gaan we over tot actie in een open participatief traject. We hopen dat je tijd kan en wil maken om mee te praten en te denken.

Lees meer

Lancering ‘Podium 19’ kleurt muzikaal Gents 

PODIUM 19 is een nieuwe pop-up cultuurzender die een veelzijdig aanbod aan voornamelijk nagelnieuwe concerten, muziektheater en dansvoorstellingen van op de grote podia tot in uw huiskamer brengt. Gecreëerd, geprogrammeerd en gecureerd door de Vlaamse Kunstinstellingen.

Lees meer
Gents Kunstenoverleg - Blog

PERSBERICHT Crisiscel cultuur (Vlaanderen): geef perspectief aan onze artiesten en publiek

Afgelopen week beslisten enkele lokale besturen om cultuurhuizen in te schakelen als vaccinatiecentra tot eind oktober. Dat resulteerde in een grote ongerustheid bij een aantal artiesten, die door de zoveelste golf van annulaties opnieuw hun hoop op spelen voor een publiek zien wegvallen...

Lees meer

‘Covitesse 6’ keert 158.000 euro (!) uit aan meer dan 200 artiesten en cultuurwerkers

De Armste Week bracht 75.000 euro (!) op voor Armoedebestrijding. En een golf van verbindende museumverhalen rolt over Gent: 3.800 COVITRINE-ramen!

Lees meer

“De Armste Week” & “Let’s Tick Together”

Help en communiceer over 2 fantastische initiatieven die het einde van dit bizarre jaar toch wat kleur geven.

Lees meer

Repeteren in Gent: jouw mening telt!

Waar repeteer je, hoe vaak, hoeveel betaal je, welke voorzieningen zijn er in je huidige ruimte? En ook: hoe ziet jouw ideale repetitieruimte eruit? Daar willen we met jouw hulp zicht op krijgen.

Lees meer

Persbericht: COVITRINE verwarmt de Gentse wijken

Vorige week lanceerden 10 Gentse musea samen met COVITESSE 6 het project COVITRINE. Dat zijn pizzadozen met telkens 20 affiches met verhalen over museumobjecten en kunstwerken in 21 talen. Verhalen over troost, warmte en verbondenheid. Als Gentse straat of wijk kan je zo’n gratis box bestellen. De affiches komen aan de ramen in de buurt en maken zo van je dagelijkse wandeling een verrassend museumbezoek. Intussen werden zo de voorbije dagen al meer dan 1.800 affiches aangevraagd. Vanaf vrijdag worden de COVITRINE-boxen in de stad verspreid. De musea willen met COVITRINE buurtbewoners verbinden en eenzaamheid tegengaan.

Lees meer

Zalenoverleg: Minimale Dienstverlening

"Open call" // Organisaties die niet over een zaal beschikken, of over een zaal met beperkte capaciteit, krijgen in het voorjaar van 2021 via 'Zalenoverleg: Minimale Dienstverlening' de kans om een publieksmoment aan te bieden in één van de Gentse Cultuurhuizen.

Lees meer

PERSBERICHT / Covitesse 6: artistieke versneller van solidariteit

De Gentse cultuursector springt in de bres voor het welzijn van de Gentenaars met een artistiek belburo, interGenties van Genteniers, Covitrine, De Armste Week en nog veel meer. Een ganse winter lang licht en warmte in de Gentse wijken!

Lees meer

Schrijf je in voor de netwerken Diversiteit & Inclusie!

"Diversity is about being invited to the party, inclusion is organizing the party together"

Meer dan 30% van de Gentenaars heeft een migratieachtergrond. Hoe komt het dan dat theaterzalen, bureau’s, repetitieruimtes, podia, vergaderzalen vaak zo wit zijn? Laten we dit voor eens en voor altijd aanpakken!

Lees meer

Gentse culturele scene bundelt de krachten met Sound of Ghent

Op het nieuwe online platform Sound of Ghent brengen verschillende Gentse spelers cultuur tot bij het publiek in de living. Dat volledig coronaproof en met de beste beeld- en geluidskwaliteit. Elke maand verschijnt er een gevarieerd en betaalbaar aanbod van wat het professionele cultuurveld te bieden heeft. Op die manier verbindt het platform artiesten met hun publiek en genereert het speelkansen voor Gents en bij uitbreiding Belgisch talent.

Lees meer

Podcast ‘Noden en Dromen voor Cultuur in Gent’

Opgenomen tijdens de interactieve informatieve ZOOM 'Grote Vergadering: Noden & Dromen' van Gents Kunstenoverleg op 26 oktober 2020. De 150 aanwezigen werden een kwartier afgezonderd in aparte 'Break Out Rooms'. Ze werden gevraagd om na een kort gesprek (15')- over hun noden en dromen voor cultuur in Gent- een boodschap door te sturen via WhatsApp. Zo ontstond deze podcast, samengesteld door Ilja Van Braeckel

Lees meer

OVERZICHT STEUNMAATREGELEN VOOR KUNSTENAARS & CULTUURWERKERS

In tijden van COVID-19 bundelen we hier de subsidies/ondersteuning die de Stad Gent voorziet, maar ook de Federale en Vlaamse steunmaatregelen via een handig overzicht van onze collega's bij Brussels Kunstenoverleg, waarvoor dank.

Lees meer

OPEN CALL: De Koer zoekt residenten

De Koer organiseert het komende seizoen opnieuw een residentieprogramma. Naast een collectief gedragen project vanuit het Koervolk, selecteren we via een open call 3 residentieprojecten van geëngageerde kunstenaars die voor een seizoen hun praktijk en netwerk aan de Koer willen verbinden. We zoeken residenten die zich vanuit hun artistieke praktijk willen verhouden tot de site, de gemeenschap, de buurt en/of de stedelijke context. De voorkeur gaat uit naar projecten die ingrijpen op het publieke domein, lokale netwerken activeren, (niet-normatieve) verbindingen aangaan met de maatschappelijke context en waar mogelijk de individuele kunstenaarspraktijk overstijgen.

Lees meer

Interview Nathalie Van Laere (Coördinator Diversiteit GKO) door Fatih De Vos

Ze studeerde Geschiedenis en behaalde een master in Conflict en Ontwikkeling. Vandaag is Nathalie Van Laere (34) de nieuwe coördinator Diversiteit voor het Gents Kunstenoverleg (GKO). Aanleiding genoeg voor een gesprek over haar visie op de uitdagingen in die sector. En hoe ze daarin het verschil wil maken. Van Laere: ‘Er gebeurt al heel wat, met het oog op meer inclusiviteit. Maar zeker wat het personeelsbeleid in de kunst- en cultuurorganisaties betreft, is een inhaalbeweging nu aan de orde.’

Lees meer

Schrijf je nu in voor Grote Vergadering: Noden & Dromen (interactieve ZOOM)

We hopen zoveel mogelijk kunstenaars en cultuurmedewerkers uit Gent samen te brengen op deze Grote Vergadering. 

Noteer maandag 26 oktober om 19u voor de jaarlijkse grote bijeenkomst van Gents Kunstenoverleg via ZOOM (interactief).

Deze jaarlijkse meeting ging normaal plaatsvinden in ICC Gent, maar het programma wordt nu aangepast aan het digitale medium en wordt dra gecommuniceerd, samen met de ZOOM-link. Wij vragen u wel op voorhand in te schrijven via onderstaande link.

Wij brengen u op de hoogte van de acties en de plannen van het GKO, maar vragen ook jullie input, op een vlotte manier, tijdens een interactief pitching-moment. Een geanimeerde doch informatieve bijeenkomst, met enkele gasten, waarbij kennisdeling voorop staat, en we u vragen naar uw noden en dromen rond ‘cultuur in Gent’. 

Hopelijk tot maandag!

Lees meer
Gents Kunstenoverleg - Blog

Oproep aan kunstenaars en kunststudenten

Studenten Event- en Projectmanagement van Arteveldehogeschool werken samen met Croxhapox vzw aan een nieuw concept. Hierbij willen ze -aan de hand van een enquête- kunstenaars en kunststudenten bereiken om ook hun idee en visie te kunnen betrekken bij het finaliseren van het concept. 

Lees meer
Gents Kunstenoverleg - Blog

Survey Onderzoeksproject: ‘Muziek voor sociale impact: context, werk en overtuigingen van muzikanten’

Ben je muzikant (18+) in een sociaal-artistieke werking, een participatief muziekproject of een kunsteducatieve organisatie die expliciet sociale doelstellingen nastreeft? Dan vragen de onderzoekers 30 minuten van jouw tijd om deze online vragenlijst in te vullen. 

Lees meer

PERSBERICHT Crisiscel Cultuur (Vlaanderen): ‘Veel geld, weinig rel(ev)ance’

Met de nodige verbijstering vernemen wij in de media dat cultuurminister Jan Jambon de extra middelen die hij krijgt om de noodlijdende culturele sector door de Corona-crisis te loodsen en te relanceren in overgrote mate wil investeren in bakstenen. Stuk voor stuk infrastructurele dossiers die in meer of mindere mate reeds een aantal jaren in de boekentas van deze minister zitten, en die nu onder het mom van de crisis opgepikt worden. Infrastructuurprojecten die zinvol en zelfs noodzakelijk kunnen zijn, maar voor ons niets met relance of crisisbeleid te maken hebben. Waar blijft het kader daarvoor? 

Lees meer

Persbericht Crisiscel Cultuur (Federaal): “We zullen waakzaam blijven”

+ UPDATE: nieuwe maatregelen na de persconferentie van het OCC

Lees meer

2.000 tot 20.000 euro steun voor je culturele activiteit

Enkele maanden geleden lanceerde de Vlaamse overheid een noodfonds, waarin 65 miljoen euro voorzien was voor de culturele sector. Via dit noodfonds zal je nu een nieuwe ‘culturele activiteitenpremie’ kunnen aanvragen om een publiek evenement te organiseren, uit te voeren of hiervoor infrastructuur ter beschikking te stellen.

Lees meer

Onderwijscentrum zoekt (culturele) medewerkers en partners voor workshops

Vanaf oktober tot de kerstvakantie worden er vanuit het Onderwijscentrum tijdelijke medewerkers ingeschakeld in zowel basis- als secundaire scholen. Ook kunstenaars en organisaties uit de culturele sector kunnen zich aanmelden.

Lees meer

De Gentse Minardschouwburg kiest Nathalie De Neve als nieuwe directeur.

Nathalie De Neve is momenteel de coördinator Marketing, Communicatie en Dienstverlening van de stadsbibliotheek De Krook. Ze gaat vanaf 2021 de schouwburg leiden.

Lees meer

PERSBERICHT STAD GENT : Extra steun voor evenementensector

Een evenement in openlucht coronaveilig organiseren brengt heel wat uitdagingen en kosten met zich mee. De Stad Gent neemt vanaf dit najaar tot eind 2021 een groot deel van die kosten op zich. Daarnaast krijgen 3 wijkfestivals steun van de Stad om dit najaar een kleinschalig alternatief vorm te geven.

Lees meer

PERSBERICHT STAD GENT: Gents noodfonds geeft organisaties extra duw in de rug

De Stad Gent gebruikt de 3,5 miljoen euro uit het Vlaamse noodfonds voor de vrijetijdssector om het Gentse verenigingsleven, de culturele sector, sport- en jeugdorganisaties en de evenementensector te ondersteunen. Het stadsbestuur legde de verdeelsleutel vast: nu is ook bekend hoe de middelen concreet worden ingezet.

Lees meer

Cultuurloket: Crisisbegeleiding voor de cultuursector 

De coronacrisis heeft een enorme impact op al wie in de cultuursector werkt. Cultuurloket biedt crisisbegeleiding aan individuen & organisaties. Samen met jou zoeken ze een weg uit de crisis. Maak nu een afspraak

Lees meer

PERSBERICHT Crisiscel Cultuur en Vlaams Minister van Cultuur Jan Jambon: “Naar één stoel tussen elke toeschouwer of bubbel”

& UPDATE 'Sectorgids': internationaal touren, CIRM en kleurencodes

Lees meer

ZOMERSALON 2020 = 5.000 BEZOEKERS EN 125.000 EURO !

Meer dan 5.000 bezoekers en 210 verkochte werken, samen goed voor exact 125.179 euro, maakten de eerste editie van Zomersalon in Kunsthal Gent een groot succes! 

Lees meer

Wekelijks overleg tussen Minister van Cultuur Jambon & Crisiscel Cultuur

GEMEENSCHAPPELIJKE PERSMEDEDELING

Lees meer

Stad Gent lanceert e-mailadres zalencapaciteit.corona@stad.gent

Culturele of sportieve evenementen mogen vanaf vandaag, 1 september 2020, binnen 200 en buiten 400 aanwezigen tellen. In sommige gevallen zijn er voor activiteiten met zittend publiek meer aanwezigen toegestaan. Voor zaaluitbaters die zo'n uitzondering willen aanvragen, lanceert de Stad Gent zalencapaciteit.corona@stad.gent.

Lees meer

BELANG VAN CULTUUR #4 – Leen Van den Neste – CEO vdk Bank

"De bloedbanen van de cultuursector zijn nog steeds zwaar onderbroken. vdk bank is hierover erg bezorgd. En dit om verschillende redenen."

Lees meer

BELANG VAN CULTUUR #3 – Jos Vermeiren – Unizo Oost-Vlaanderen

Een pleidooi voor beschaving en menselijkheid. Wat is kunst?

Lees meer

CALL – Betrek als artiest of gezelschap de Gentse zalen in het najaar

Na overleg in de werkgroep 'Zalenoverleg' van GKO engageren enkele Gentse zalen zich volgens eigen agenda/beschikbaarheid tot het openstellen van de infrastructuur. Aarzel niet om contact op te nemen.

Lees meer

BELANG VAN CULTUUR #2 – Dominique Willaert

"De waarde van cultuur is niet alleen een percentage van het bbp"

Lees meer

Reactie Crisiscel Cultuur na Nationale Veiligheidsraad 20 augustus

Gemiste kans om duurzaam en werkbaar kader voor cultuurwereld te creëren

Lees meer

INTERVIEW met Elena Vloeberghen – ‘ZOMERSALON: Buy Local’

Kunst in Gent: Een verhaal van kunstenaar & koper. Een initiatief van Kunsthal Gent en Gents Kunstenoverleg

Lees meer

Open Brief Alain Platel en tal van Gentse kunstenaars uit verschillende disciplines

Open brief aan ons stadsbestuur - Een pleidooi voor Gent als Corona Culturele Hoofdstad

Lees meer

GEZAMENLIJKE PERSMEDEDELING KABINET JAMBON EN CRISISCEL CULTUUR

Vanmiddag is er een openhartig en constructief overleg geweest tussen het Kabinet van Minister van Cultuur Jan Jambon en een delegatie van de Crisiscel Cultuur.

Lees meer
Gents Kunstenoverleg - Blog

Vacature – MINARD VZW zoekt Directeur (V/M/X) – voltijds

Minard vzw zoekt een gedreven en ervaren persoon die instaat voor het dagelijks bestuur en vanuit een eigentijdse blik op leiderschap, ondersteuning biedt en samenwerkt met een geëngageerd en competent team.

Lees meer

BELANG VAN CULTUUR #1 – VOKA Oost-Vlaanderen

Kunst maakt mensen vrij: het belang van cultuur in niet-financiële termen

Lees meer

GETUIGENIS ‘Sound of Silence’ #3 – Collegium Vocale Gent in Italië

Wanneer het onmogelijke mogelijk wordt... niet in België, wel in Italië.

Lees meer

PERSBERICHT CRISISCEL CULTUUR: ‘Laat overal evenementen weer doorgaan en verhoog onmiddellijk capaciteit’

Crisiscel Cultuur: “Laat overal in Vlaanderen evenementen opnieuw doorgaan en verhoog onmiddellijk capaciteit van onze zalen en buitenpodia: het is veilig en broodnodig om cultuursector overeind te houden.”

Lees meer

GETUIGENIS ‘Sound of Silence’ #2 – Kunstroute ‘Steengoed’ onthoofd

Omwille van een ‘politieke’ beslissing werd maanden werk, zonder overleg, teniet gedaan. Alle uitgenodigden dienden verwittigd te worden, alle werken moesten weer verdwijnen… alsof het nooit had bestaan.

Lees meer

GETUIGENIS ‘Sound of Silence’ #1 – Ontroerend Goed, Harde Cijfers

Theaterperformancegroep Ontroerend Goed maakt nieuw werk, eigen creaties verankerd in het hier-en-nu, die het publiek uitnodigen om te kijken, maar ook om deel uit te maken van de voorstelling. Deze tekst schetst de enorme impact van deze crisis op een internationaal tourend gezelschap.

Lees meer
Gents Kunstenoverleg - Blog

Evenementen die beheersbaar zijn kunnen doorgaan in Gent

DANK GENT! - Na een constructief gesprek deze middag met de Stad Gent en (waarnemend) burgemeester, kabinet Cultuur en kabinet Evenementen, Gents Kunstenoverleg, Cultuurraad Gent en vertegenwoordigers van tal van lokale culturele organisaties, zijn we blij dat onze stad niet blindelings het voorbeeld van andere steden of regio's volgt, en zich baseert op de sectorgids en de Covid Event Risk Matrix zoals die in samenwerking met wetenschappelijke experts, gespecialiseerde onderzoekers en de Alliantie van Belgische Event Federaties werd ontwikkeld. We hopen op blijvend stuctureel overleg tussen onze sector en de stad zodat we een houvast hebben om aan de slag te gaan. Op korte en op lange termijn! 👏

Lees meer

Ongeziene crisis in cultuur brengt brede sector samen in crisiscel

“Stop de broodroof, betrek ons, en laat ons werken op een veilige manier. Als er één sector is die dat kan, dan zijn wij het.”

Lees meer
Gents Kunstenoverleg - Blog

Nieuwsbrief juli 2020

Gentse Cultuurzomer, Zomersalon 2020, Corona Crisis Groep, en nog veel meer...

Lees meer

PERSBERICHT / Gentse Cultuurzomer 2020

een initiatief van Gents Kunstenoverleg, in samenwerking met tal van kunstenaars en organisaties uit de Gentse cultuursector, powered by Cultuur Gent, Growfunding & Karakters - Alle info op www.gentsecultuurzomer.be

Lees meer

NIEUWSBRIEF / Corona: 5 x een oproep

De huidige corona-maatregelen treffen onze sector erg hard. Vanuit de schaduw van deze crisis, neemt het Gentse Kunstenoverleg het voortouw om vanuit verbinding na te denken over de nabije en verre toekomst.

Lees meer

NIEUWSBRIEF / Corona vs. GKO

Beste collega's,

het zijn bizarre en barre tijden… deze crisis treft ons allen uitermate zwaar. We willen, als Kunstenoverleg Gent, bekijken wat we voor de sector in onze stad kunnen betekenen.

Lees meer

PERSBERICHT / Sioen wordt coördinator GKO

Het recent opgerichte platform 'Kunstenoverleg Gent' zocht via een vacature naar een coördinator van zijn werking, en heeft die gevonden. Geëngageerd muzikant Frederik Sioen is aangesteld om ondersteuning te bieden en leiding te geven aan deze overkoepelende organisatie.

Lees meer