PERSBERICHT – Vrij op 8 mei – Stadshal, Gent

‘Vrij op 8 mei’ is een cultureel programma in verschillende steden rond de herdenking van de verzetshelden tijdens WOII en de bevrijding van de Duitse bezetting.

We herdenken de bezetting en het verzet, we vieren de vrijheid. We maken van 8 mei opnieuw een Feestdag

In WO II stierven 15.000 Belgische verzetshelden. Geëxecuteerd, onthoofd, doodgemarteld, op straat neergeschoten… Helaas heeft het verzet in de voorbije decennia veel minder aandacht gekregen dan de collaboratie. We kennen onze verzetshelden niet. Vaak doodgewone burgers die buitengewone dingen deden in de strijd tegen de bezetter. Er is een brede beweging ontstaan om deze helden aan de vergetelheid te onttrekken. Op 8 mei willen we hen herdenken en de bevrijding van het fascisme vieren. Dat zijn we de democratie en de vrijheid verschuldigd.

Vrij op 8 mei is geen organisatie maar een platform. Diverse cultuurorganisaties, socio-culturele verenigingen, vakbonden en andere actoren zetten zich in om van 8 mei de jaarlijkse officiële herdenkingsdag van de bevrijding te maken. Elke stad vult de viering op zijn manier in.

In Gent start de dag reeds in de voormiddag om ’s avonds onder de Stadshal te eindigen met een uitgebreid programma: met muziek en verhalen, toespraken en poëzie waarbij we stilstaan bij wat er in het verleden is gebeurd en wat dit betekent voor het heden en de toekomst.

Programma

10h45 – Herdenkingsmoment van het einde van de WOII en de overwinning op het fascisme
Met o.a. Jean Pierre Goossens (8 Mei Komitee), Burgemeester Mathias De Clercq. Met gastspreker Jelle Cleymans en leerlingen van het Trappenhuis.
Bijeenkomst aan het oorlogsmonument op het Achtmeiplein (Zuidpark)

17h30 – Verzetswandeling de Karel Poffynwandeling met Leentje Van Hoorde
In de Karel Poffynwandeling, Walkotopia’s eerste verzetswandeling in centrum Gent, staat het Gentse verzet tegen de nazi’s in de eerste oorlogsjaren centraal, en dat van ambtenaren in het bijzonder.
Bijeenkomst De wandeling vertrekt op het Sint-Pietersplein in Gent, voor de O.L.V. Sint-Pieterskerk.

We eindigen aan de Stadshal. De wandeling is gratis maar graag inschrijven via:https://docs.google.com/forms/d/ 1hWP7l1fKA29QVln8_pRDmEcPmp1OeCeZ1iVp4GnycHg

19h00 – 22h00 – Stadshal, Gent (gratis toegang)

Start van de herdenking van de verzetsstrijders en de bevrijding op nazi-Duitsland.

Openingstekst: Tom Lanoye en Sara Vertongen – door Pascale Vandeputte (8 mei komitee Gent)

Livestream ‘Dit zijn de namen’ – voorleesmarathon live vanuit Breendonk

Livestream: https://fb.me/e/sWiZlIUG

Verzetsgetuigenissen door:

Ann De Roo, kleindochter van Gaston De Roo (vermoord in Dora)
Hilde Hebbelinck, dochter van Georges Hebbelinck (overleefde Buchenwald)

Tekst en muziek door Henri Heimans, Christophe Busch, Bek Veg Ter, Rik Van Coillie, Jos Geysels, Gaea Schoeters, Kurt Defrancq, Angeline Van Den Rijse, Hanna Desmet, Robbert & Frank, Wim Claeys, Mustafa Aydin, Stella Khumalo, Nobulumko Mngxekeza-Nziramasanga, Nonkululeko Nkwinti, Nic Roseeuw, Giovanni Barcella, Bart Maris, Pieter-Jan De Smet, De Ledebirds, De Propere Fanfare, Rooty Tooth en The Holy Seven

After-drink in NTGent vanaf 22h15!

 

Partners:

vzw Helden van het Verzet, Gents Kunstenoverleg, Vermeylenfonds, Masereelfonds, Avansa Gent Eeklo, Linx+, ABVV en ACV Oost-Vlaanderen, ACOD, 8 Mei Komitee, 8 meicoalitie, Walkotopia, Hart Boven Hard Gent.

 

Voor meer informatie:

https://8meicoalitie.be https://vrijop8mei.be https://heldenvanhetverzet.be