Covitesse 6 wint AVS Walter De Buck Prijs 2021

‘Covitesse 6’, een Gents initiatief om cultuur tot bij de mensen te brengen in coronatijd, krijgt de AVS Prijs Walter De Buck 2021

PERSBERICHT AVS Oost-Vlaamse Televisie: De zevende ‘ AVS Prijs Walter De Buck ‘ gaat naar ‘COVITESSE 6’ een initiatief dat in de overgang van covidjaren ’20 en ’21 ontstond in Gent.

Een zesde vitesse in covidtijd moest en zou er komen, vond een club creatieve artiesten en kunstenaars, verzameld rond ‘Collectief Verhalen’ van Ian Ghysels en het Gents Kunstenoverleg met coördinator Frederik Sioen. Een vitesse hoger dan normaal om  de grote eenzaamheid van heel veel mensen te doorbreken en de artistieke stilstand in een hoogste versnelling tot solidaire actie te leiden. Met telefoontjes naar woonzorgcentra en vanuit het Belburo in het Arcatheater , deur aan deur acts met ‘Genteniers op intergentie in de wijken’ en een boel online activiteiten weten ze gedurende maanden het gemoed van vele Gentenaars en Oost-Vlamingen te beroeren, hen wat ‘verstrooiing te bieden in donkere tijden’, zoals ze het zelf zeggen.

En als alternatief voor de warmste week kiezen ze samen met kunstorganisatie CIRQ voor de ‘armste week’, radio en televisie voor het goede doel. Want zeker nu zijn de centen nodig.

Op twee maanden tijd worden bijna 200 kunstenaars, acteurs, schrijvers en zangers, dansers en stand up comedians  betrokken bij het hele initiatief.  Daarom alleen al verdienen ze een prijs.

De zevende AVS Walter De Buckprijs

De AVS Walter De Buckprijs is in het leven geroepen in 2015. Na z’n dood eind 2014 besloten de ‘vrienden van Walter’ samen met ‘AVS Oost-Vlaamse televisie’ om de indrukken die Walter nagelaten had niet te laten verwateren. Een figuur die zoveel in z’n mars had en daarvan onuitwisbare sporen naliet, kan ook in de toekomst nog van betekenis zijn. Door een prijs toe te kennen aan mensen die zoals Walter op een heel informele manier ‘ verandering’ teweeg brengen, blijft ook het leven van Walter de Buck helder voor de geest staan. Niet alleen z’n liedjes maar ook z’n beelden en ook z’n sociaal engagement sprongen in het oog. Daarom is de prijs onderverdeeld in die drie categorieën.

En we hebben al een mooi palmares aan winnaars.

In 2015 kreeg volkszanger Wim Claeys de allereerste WDB-prijs, Mong Rosseel kreeg hem in ’16 omwille van z’n geëngageerd leven als zanger/acteur/organisator. In 2017 was het het beeldhouwerscollectief Art Pro Art en Joseph Pannecoucke die die eer te beurt viel, in 2018  kreeg het Muzikantenhuis met Mustafa Avsar het mooie beeldje mee van de hand van Walter. Ex- priester-arbeider en ook beeldhouwer Frans Wuytack kreeg de prijs in 2019 en vorig jaar was dat die ene overlevende bard nog van de drie W’s: Willem Vermandere.  Wannes en Walter keken er naar en zagen dat het goed was.

In dit tweede covidjaar kan het niet anders dan dat de moedige wat rebelse bende rond ‘Covitesse 6’ met het beeldje van de hand van Walter De Buck gaat lopen. Een amalgaam van alles wat Gent en omstreken heeft aan creatief brein en durf- om zelfs in tijden van collectieve angst- de nood aan cultuur in te vullen… in het theater, via de telefoon tot bij jou thuis, in de straten van Gent. Even een  zucht van opluchting bij heel veel artiesten, even wat licht in de donkere dagen rond oud en nieuw voor iedereen die er open voor stond in deze verdomde ‘covidtijden’.

 

** foto door Gunter Vanderbeken