“Dag team van De Armste Week… even slikken. De voorbije nacht, met deze vrieskou, heeft iemand zich buiten op ’t straat gelegd om te proberen slapen, tot onze deur vanochtend openging. Hij kon in de nachtopvang slapen maar helaas heeft iemand in paniek er de hele nacht naakt rondgelopen en de ganse kamer en ieders slaapzak ondergeplast. Slikken. Lastig. Sorry. Moest er even uit…. Maar ik ben blij dat we weer samen kunnen werken vandaag.”
Als je niet betrokken bent, heb je een vaag vermoeden maar eigenlijk heb je geen flauw benul. Ook bij De Armste Week staan we vaak versteld en aan de grond genageld wanneer we de vele verhalen over armoede in onze stad te horen krijgen. Ze komen hard binnen. En de armoede stijgt. Een groeiende schaduwpopulatie van 2.000 dak- en thuislozen, waaronder meer dan 400 kinderen en jongeren, beweegt zich als een onzichtbare laag bewoners in permanente transit. Van ’s morgens tot ’s avonds gaan ze van inloophuizen waar er warme koffie en een luisterend oor is, tot plaatsen waar ze een maaltijd krijgen, waar praktijkwerkers in nabijheid werken. Tussenin lopen ze van plaats naar plaats, op zoek naar kledij, of naar het zoveelste gesprek met de zoveelste hulpverlener. Om te overleven tot de avond, waarbij ze hopelijk na ettelijke inbelrondes een bed in de nachtopvang vinden. Of een zetel bij familie en vrienden. Voor anderen is er de droge plaats onder een brug, inham van een gebouw met afdak, of het kraakpand of andere precaire ineen getimmerde barak die nog niet ontdekt werd. Met deze temperaturen…
Met een kwinkslag naar De Warmste Week hielden Gents Solidariteitsfonds en CIRQ vzw in de lockdown van 2020 ‘De Armste Week’ boven het doopvont. Een eigen Gentse versie met een gezonde dosis humor en een ‘hoek af’, als een solidaire daad van verzet, uit grote bezorgdheid over de stijgende armoede in onze stad. Livestream TV met als doel om fondsen te werven maar evenzeer om een stem te geven aan mensen in armoede en aan armoedeorganisaties. Geflankeerd door’ Covitesse 6’, als een extra zesde versnelling, een initiatief dat in dezelfde periode vanuit het Gents Kunstenoverleg ontstond. Van een artistieke belcentrale tot bezoekjes aan de deur, samen met buurtwerkers van de Stad Gent. En dat terwijl ook Burgerplicht Gent vanuit de Turkse gemeenschap tal van ondersteunende initiatieven opzette om mensen te helpen in tijden van een pandemie.
Sindsdien werken deze partners, aangevuld met Refu Interim, intensief samen en dit jaar groeide ‘De Armste Week’ als een gigantische olijfboom bij vrieskou. Het besef dat ondertussen 18 welzijnsorganisaties en meer dan 250 (!) Gentse organisaties uit cultuur, horeca, sport, media, bedrijfswereld, … en tal van burgerinitiatieven én buurtwerkers van de Stad Gent samenwerken, doet ons smelten van contentement. Tijdens onze livestream op AVS en op onze website (te herbekijken) alleen al kwamen 43 artiesten en 75 sprekers langs, … we maakten 2.500 euro maaltijden op 35 afhaalpunten tijdens La Grande Bouffe (goed voor 50.000 euro), 50 ‘loten’ van Gentse bekende en minder bekende kunstenaars en artiesten werden geveild en brachten 30.000 euro in het laatje, gulle Gentenaars stortten ondanks de energiecrisis 25.000 euro aan giften en de meest waanzinnige initiatieven, van een verkoopstand op de Winterfeesten, soepverkoop en kerstmarktjes, postkaarten-acties, de Fair Pay Cup, een online poppenkast, een VierOpEenRij-tornooi, quizzen, yoga sessies, workshops, solidariteitsradio, rondleidingen, … zorgden samen voor een totaal van 140.000 euro!
We zijn meer dan tevreden. De centen die we inzamelden zijn absoluut noodzakelijk en zijn een doel op zich, maar de grote winst halen we door het connecteren van parallelle werelden en het cross-sectorale werken. Zelfs in een meetbare stad als Gent werken we te vaak naast elkaar in plaats van mét elkaar. En al doende komen we pas echt tot de constatatie dat we met onze superdiverse bende zoveel gemene delers hebben, en ons allemaal KEIHARD willen en kunnen inzetten voor zij die het wat moeilijker hebben. Net dat maakt ‘De Armste Week’ zo’n rijk initiatief. Daarom zijn we extra trots. En door deze dynamiek kunnen we nog jaren verder bouwen aan een solidaire versnelling. Door ‘De Armste Week’ voelen de 18 armoedeorganisaties zich niet in de steek gelaten. Ze staan er niet alleen voor… Nu niet, en ook niet in de toekomst.
Maar… voor velen van ons ons duurt De Armste Week maar even. De 18 organisaties en vele anderen, zetten zich dag in dag uit in. Doneer een gift via www.dearmsteweek.be of op BE66 8901 5428 9443 en/of kom naar ons slotfeest ‘9000 Nightlife United tegen Armoede’ nu vrijdag in Balzaal Vooruit.
De dag na De Armste Week kan ons team alvast niet wachten om aan een volgende editie te bouwen. We hebben al massa’s ideeën en bruisen van enthousiasme om het nog beter kunnen doen… Doe jij ook mee in 2023? Laat het ons weten op info@dearmsteweek.be
Wil of kan je op een andere manier helpen? Als vrijwilliger of met materiële hulp? We zoeken nog dekens, kussens, matrassen, slaapzakken, elektrische verwarmingen (goed en veilig werkend) mutsen sjaals, handschoenen, jassen, truien, t-shirts, lange kousen, kousen en ondergoed. Ook klein elektro zoals waterkoker of oventje, koffiemachine, tapijten, kleine tafeltjes. Of wat lekkers voor de feestdagen. Eén adres: info@dearmsteweek.be
——
De Armste Week is een initiatief en stadsbrede actie van het Gents Kunstenoverleg, Refu Interim, Cirq, het Gents Solidariteitsfonds en Burgerplicht Gent in samenwerking met tal van culturele organisaties, horecazaken, buurtwerkers van Stad Gent, KRAS Gent, AVS… Met het ingezamelde geld kopen vrijwilligersorganisaties voedsel, medicatie, kledij, schoolbenodigdheden… waar mogelijk wordt steun verleend bij het betalen van huur of EGW – kosten.
De Armste Week is er ten voordele van 18 armoedeorganisaties: De Tinten vzw, Fontein – Orde van Malta, De SLOEP vzw, Burgerplicht vzw, Toontje vzw, Baby-Nest vzw, Thuis in de wijk, vzw Open Plaats/ sociale dienst, Vzw Een hart voor vluchtelingen, De Helpende Hand, EriGent, Hand-in-Hand Vluchtelingen, Georgische gemeenschap van heilige Georg (Iveria), Kookploeg Solidair, VZW WOONGIFT GENT , Evangelisch Protestantse Gemeenschap Gent vzw (EPGG vzw), VZW Rode Lotus, Sociaal9050