Gent gaat voluit voor de titel van Europese Culturele Hoofdstad in 2030. Als eerste stap werden de Gentse culturele en maatschappelijke actoren bevraagd. Dat resulteerde in een rapport vol verwachtingen, ambities, uitdagingen en voorstellen. In de volgende fase krijgen de ’30 van 2030′ samen met een team uit de cultuursector de opdracht een concept te ontwikkelen voor het dossier dat in 2024 wordt ingediend.
De respons op de open oproep was overweldigend: 193 toekomstdenkers met een hart voor kunst, cultuur en de stad stelden zich kandidaat. Hieruit werden 30 kandidaten geselecteerd waarbij rekening werd gehouden met de motivatie en expertise van de kandidaten en de nodige evenwichten in de groep, in lijn met de resultaten van de eerdere bevraging.
Dit zijn de 30 van 2030:
- Aline Lapeire
- Amani El Haddad
- Anyuta Wiazemsky Snauwaert
- Ayla Joncheere
- Ben Van Alboom
- Carmen Hornbostel
- Ercan Cesmeli
- Hannah Zaouad
- Idries Bensbaho
- Jens De Wulf
- Johan De Smet
- Joram Kunde Boumkwo
- Kapinga Gysel
- Katrien Laporte
- Krist Biebauw
- Laura Peña
- Leontien Allemeersch
- Lien De Ruyck
- Malique Fye
- Martin Balogh
- Neslihan Dogan
- Peter Merckx
- Peter Vanden Abeele
- Philsan Osman
- Shalan Alhamwy
- Shushanik Gorginyan
- Simon Allemeersch
- Stefaan De Winter
- Valery De Smedt
- Wim Wabbes
Via deze link vind je in een aantal kernwoorden en hashtags waar elk van de 30 van 2030 voor staan.
Het team van 6 trekkers uit het Gentse cultuurveld werd al bekendgemaakt en bestaat uit Noemi De Clercq (Circuscentrum), Tina De Gendt (historica), Fatih De Vos (jeugdwerker en hiphopartiest), Badra Djait (Diversiteit & Inclusie UGent), Frederik Sioen (Gents Kunstenoverleg en muzikant) en Emiel Lenaert (student drama KASK). De 30 van 2030 zullen samen met hen in thematische sessies aan de slag gaan. Tegen midden juni 2022 moet een concept op tafel liggen dat als basis voor de kandidatuur van Gent zal dienen.
De 30 van 2030 is een mooie diverse groep geworden. We willen van 2030 een cultureel feestjaar maken voor iedereen, ongeacht afkomst, leeftijd, gender,… Deze groep weerspiegelt alvast het typische Gentse DNA. We doen onder meer beroep op hun inspiratie en expertise om een boost te geven aan onze kandidatuur.Sami Souguir, schepen van Cultuur
In Gent maken we samen onze stad, van onderuit. De 30 van 2030 zullen mee onze kandidatuur voor Culturele Hoofdstad van Europa vormgeven. Ik wil hen nu al danken voor hun Gentse goesting en engagement.Mathias De Clercq, burgemeester
Naast deze sessies worden ook twee open fora georganiseerd waarop iedereen welkom is om input te leveren, ook de kandidaten die niet in de de 30 van 2030 opgenomen werden en die hun uitgesproken engagement toonden. De open fora vinden plaats in Gent op een nog te bepalen locatie op woensdag 9 maart 2022 en dinsdag 31 mei 2022, telkens van 19 tot 22 uur en volgens de dan geldende coronamaatregelen.
Het traject naar Gent als Europese Culturele Hoofdstad 2030 verloopt gefaseerd. Kandidaat-steden moeten in 2024 bij de Europese Commissie een eerste dossier neerleggen. De geselecteerde steden krijgen daarna tot 2026 de tijd om een definitief project in te dienen. In 2026 wordt de definitieve keuze gemaakt.
*** foto door BAS BOGAERTS voor Stad Gent