RIP DE ARMSTE WEEK

In onderling overleg hebben de partners van De Armste Week beslist om de samenwerking in deze huidige vorm te beëindigen. De vorige 3 edities waren zeer vruchtbaar en zeer intensief, en we mogen trots zijn op de behaalde resultaten. Naast het ingezamelde geld voor armoedebestrijding (80.000 euro + 140.000 euro + 155.000 euro), zijn er in Gent banden gesmeed tussen vele netwerken en organisaties waarvan we geloven dat deze de tand des tijds zullen doorstaan. We voelden dat de dynamiek tot een hoogtepunt was gekomen en we geloven in de kracht van transitie. Soms moet je een punt zetten achter een mooi verhaal, om van een wit blad te vertrekken en een nieuw verhaal te schrijven. We zijn er zeker van dat er nieuwe samenwerkingen tussen cultuur- en welzijnsorganisaties in samenwerking met de Stad Gent zullen ontstaan en dat deze door een vernieuwde energie zullen floreren. We hopen op begrip van de vele partners, maar we hebben het gevoel dat dit de beste keuze is. 

Met een kwinkslag naar De Warmste Week hielden Gents Solidariteitsfonds (nu Gent Samen Solidair) en CIRQ vzw in de lockdown van 2020 ‘De Armste Week’ boven het doopvont. Een eigen Gentse versie met een gezonde dosis humor en een ‘hoek af’, als een solidaire daad van verzet, uit grote bezorgdheid over de stijgende armoede in onze stad. Livestream TV met als doel om fondsen te werven maar evenzeer om een stem te geven aan mensen in armoede en aan armoedeorganisaties. Geflankeerd door’ Covitesse 6’, als een extra zesde versnelling, een initiatief dat in dezelfde periode vanuit het Gents Kunstenoverleg ontstond. Van een artistieke belcentrale tot bezoekjes aan de deur, samen met buurtwerkers van de Stad Gent. En dat terwijl ook Burgerplicht Gent vanuit de Turkse gemeenschap tal van ondersteunende initiatieven opzette om mensen te helpen in tijden van een pandemie. 

Sindsdien werkten deze partners, aangevuld met Refu Interim, intensief samen en eind 2022 groeide ‘De Armste Week’ als een gigantische olijfboom bij vrieskou. Het besef dat ondertussen 18 welzijnsorganisaties en meer dan 250 (!) Gentse organisaties uit cultuur, horeca, sport, media, bedrijfswereld, … en tal van burgerinitiatieven én buurtwerkers van de Stad Gent samenwerken, deed ons smelten van contentement. Tijdens onze livestream op AVS en op onze website (te herbekijken) alleen al kwamen 43 artiesten en 75 sprekers langs, … we maakten 2.500 maaltijden op 35 afhaalpunten tijdens La Grande Bouffe (goed voor 50.000 euro), 50 ‘loten’ van Gentse bekende en minder bekende kunstenaars en artiesten werden geveild en brachten 30.000 euro in het laatje, gulle Gentenaars stortten ondanks de energiecrisis 25.000 euro aan giften en de meest waanzinnige initiatieven, van een verkoopstand op de Winterfeesten, soepverkoop en kerstmarktjes, postkaarten-acties, de Fair Pay Cup, een online poppenkast, een VierOpEenRij-tornooi, quizzen, yoga sessies, workshops, solidariteitsradio, rondleidingen, … zorgden samen voor een totaal van 155.000 euro!

We zijn meer dan tevreden. De centen die we inzamelden zijn absoluut noodzakelijk en zijn een doel op zich, maar de grote winst halen we door het connecteren van parallelle werelden en het cross-sectorale werken. Zelfs in een meetbare stad als Gent werken we te vaak naast elkaar in plaats van mét elkaar. En al doende kwamen we pas echt tot de constatatie dat we met onze superdiverse bende zoveel gemene delers hebben, en ons allemaal KEIHARD wilden en konden inzetten voor zij die het wat moeilijker hebben. Net dat maakte ‘De Armste Week’ zo’n rijk initiatief. Daarom zijn we trots. Door deze dynamiek kunnen we nog jaren verder bouwen aan een solidaire versnelling!

——

De Armste Week was een initiatief en stadsbrede actie van het Gents Kunstenoverleg, Refu Interim, Cirq, Gent Samen Solidair en Burgerplicht Gent in samenwerking met tal van culturele organisaties, horecazaken, buurtwerkers van Stad Gent, KRAS Gent, AVS… Met het ingezamelde geld kochten vrijwilligersorganisaties voedsel, medicatie, kledij, schoolbenodigdheden… waar mogelijk werd steun verleend bij het betalen van huur of EGW – kosten.

De Armste Week werd georganiseerd er ten voordele van 18 armoedeorganisaties: De Tinten vzw, Fontein – Orde van Malta, De SLOEP vzw, Burgerplicht vzw, Toontje vzw, Baby-Nest vzw, Thuis in de wijk, vzw Open Plaats/ sociale dienst, Vzw Een hart voor vluchtelingen, De Helpende Hand, EriGent, Hand-in-Hand Vluchtelingen, Georgische gemeenschap van heilige Georg (Iveria), Kookploeg Solidair, VZW WOONGIFT GENT , Evangelisch Protestantse Gemeenschap Gent vzw (EPGG vzw), VZW Rode Lotus, Sociaal9050