In dit GKO Academie maken we kennis met praktijken die cultuur, stedelijkheid, infrastructuur en gemeenschapsdynamiek met elkaar verbinden. We vertrekken hier vanuit de methodiek van Tina De Gendt die vanuit wandelingen in de publieke ruimte met buurtbewoners in onderhandeling trad en en vanuit oral history en participatie het verhaal van de poortwijken in kaart bracht – stadsdelen waar ruimtelijke transformaties, migratie en grassroots initiatieven elkaar vroeger, vandaag en morgen constant kruisen.
We starten met een geleide rondleiding door de expo De Poorten in het STAM. Nadien gaan we met Tina in gesprek met haar over de drijfveren en methodes achter haar werk:
🔷Waarom richt ze zich op (poort)wijken? Wat maakt deze plekken zo bijzonder en urgent?
🔷Hoe beïnvloedt de ruimtelijke indeling van een stad het leven van bewoners en op welke manier hebben bewoners impact op infrastructuur?
🔷Wat kunnen cultuurorganisaties betekenen in de ontwikkeling van deze buurten? Wat is hun taak?
🔷Wat betekent deep participation voor haar? Hoe pakt ze dat aan?
Dit GKO Academie is een uitnodiging om anders naar de stad te kijken – door de ogen van haar bewoners, haar geschiedenis en haar toekomstige lijnen gelinkt aan infrastructuur.
📆vrijdag 25 april
🕙14u–18u
📍14u-16u: Bezoek expo De Poorten in STAM met Tina De Gendt
📍16u-18u: Gesprek met Tina (Seminarielokaal 3 – KASK)
Gratis, inschrijven verplicht via deze link.
Dit bezoek aan de expo en de GKO Academie zijn een voorbereiding op het GKO Café op 12 mei (Stretching the City), waar we samen met organisaties en bewoners uit de wijk Sluizeke-Tolhuis-Ham in gesprek gaan over toekomstige culturele dynamieken en infrastructuurplannen vanuit een wijkperspectief. Met deze GKO Academie willen we kijken hoe we vanuit de cultuursector kunnen samenwerken met bewoners, organisaties en partners in wijken rond thema’s als (gedeelde) infrastructuur en stedelijke planning. De aanpak van Tina De Gendt is daarin inspirerend en sluit aan bij onze inzet voor een meer inclusieve, toegankelijke en rechtvaardige cultuurstad. We onderzoeken hoe we op een duurzame en verbindende manier kunnen samenwerken, vertrekkend vanuit lokale noden en kennis.
Foto: ‘Het Luizengevecht’ in de Brugse Poort, vlak voor herbestemming in 1980
(Uit de expo De Poorten. Collectie SAAMO)
Op een braakliggend terrein in de Brugse Poort vond in 1981 een van de eerste ‘co-creatieve’ experimenten in Vlaanderen plaats. Het Buurthuis (een voorloper van het latere buurtwerk) betrok kinderen uit de wijk bij de herinrichting van het voormalige beluik ‘’t Luizengevecht’ tot een speelpark.