“Welke jaren ’20 willen we?” – Een reflectiedag van Etcetera en NTGent

Een debat over de toekomst van de podiumkunsten. Een volksassemblee over de toekomst van ons allemaal. Een live panelgesprek met experts op zoek naar alternatieve modellen van leven en werken. En tussendoor yoga, muziek (en eten natuurlijk). Etcetera en NTGent heten u welkom.

Zaterdag 2 oktober, 11u00-22u30

Minnemeers, Gent

(foto door Michiel Devijver)

 

Volledige programma hier en meteen gratis inschrijven hier.

—-

Dit najaar starten Etcetera, het tijdschrift voor podiumkunsten, en stadstheater NTGent een nieuw traject. Vier keer per jaar organiseren we een open redactie op de bühne van een van onze zalen.

Voor de eerste editie op 2 oktober stellen we ons de vraag: “Welke jaren ‘20 willen we?” Aanleiding zijn de voorspellingen dat we na de pandemie een periode van culturele heropleving en economische groei zullen kennen, te vergelijken met de zogenaamde roaring twenties in de vorige eeuw. Maar liever dan af te wachten of die vergelijking klopt, willen we ons dit cruciale decennium nu al samen inbeelden.

Hoe keren we de internationale malaise op vlak van ecologie en ongelijkheid, en de op hol geslagen consumptie-economie? De podiumkunsten staan op hun beurt voor een nieuwe structurele subsidieronde. Dat brengt ons bij de vraag: hoe willen we de komende jaren vormgeven?

Check hieronder het goedgevulde programma!

PROGRAMMA

  • 11u – Free yoga for all! (door Caroline D’Haese)

We trappen de dag af met een gratis yogaklas. Vergeet niet om iets sportief aan te trekken. Yogamatjes en verkleedruimtes, daar zorgen wij voor.

  • 12u – Picknick (op de planken)

Tijd om tussen pot en pint gezellig wat te roddelen over het theaterseizoen met oude bekenden of nieuwe gezichten. Bij Belgisch weer op het theaterpodium en bij goed weer buiten aan het water. Neem je eigen glutenvrije botram mé uuflakkeen Tierenteyn mosterd mee.

  • 13u30 – “Welke podiumkunsten willen we in de jaren 20?” – Groepsdebat (NL & ENG) gehost door Wouter Hillaert & Philippine Hoegen (State of the Arts)

Theaterliefhebbers, schouwburgdirecteurs, acteurs en toneelstudenten aller landen verenigt U! Welkom voor een grote speeddate en gespreksronde over onze gedeelde passie: de podiumkunsten. Het Vlaamse kunstenveld staat voor een nieuwe structurele subsidieronde. Daarom is het hoog tijd om even door te bomen over welke culturele instellingen we eigenlijk nodig hebben, hoe theater zich kan verhouden tot het verruwende politieke klimaat, of tot het klimaat tout court. Ideeën en aanbevelingen worden achteraf in Etcetera gepubliceerd. Concrete plannen worden in kleine groepjes uitgewerkt, cruciale telefoonnummers worden uitgewisseld om de plannen te realiseren.

  • 16u – “123-Piano!” – Mobiel concertje door Sioen

Sioen, coördinator van het Gents Kunstenoverleg maar, vooral, rasartiest en Gentse publiekslieveling, neemt plaats aan een mobiele piano, we vertrekken samen buiten aan Minnemeers, en gaan richting Baudelopark.

  • 17u – “School of Resistance: Welke jaren ‘20 willen we?” – Live panelgesprek (NL) ism Oikos

Na twintig online afleveringen landt de NTGent-debattenreeks School of Resistance nu ook in de zaal. De inhoudelijke insteek blijft dezelfde: we nodigen veranderingsdeskundigen uit om ervaringen en ideeën uit te wisselen, met het oog op een duurzame toekomst in verschillende domeinen. Welke toekomst willen we voor onze stad, onze regio, ons land, onze planeet? Cultureel, maar ook maatschappelijk en politiek? Gaan we na de pandemie inderdaad een periode van culturele en economische groei tegemoet? We leggen de vraag voor aan ons panel en formuleren samen alternatieven. Moderator is Eline Banken, dramaturg bij NTGent.

Panelleden zijn:

– Irma Emmery, onderzoeker aan het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling
– Marie-Monique Franssen, coauteur van Voor wie willen we zorgen?, een boek over ecofeminisme dat bij uitgeverij EPO verschijnt
– Sibo Kanobana, auteur en sociolinguïst aan UGent
– Koen Schoors, professor Economie UGent.

  • 18u – DIY Diner Deluxe!

Wij voorzien kookgerief, servies en ingrediënten (eten dat anders zou worden weggegooid) en samen met jullie koken we.

  • 20u – Welkom op het Groot Gents Volksassemblee (NL & ENG)

Gehost door Sébastien Hendrickx (Etcetera, Het Burgerparlement) & Joachim Robbrecht (Etcetera). Begeleid door een tiental facilitatoren (met dank aan Extinction Rebellion Gent en Victoria Deluxe).

Tijd voor Ambitieuze Gesprekken Over Veel Te Grote Onderwerpen! Hoe kunnen we ons samen een ecologische transitie voorstellen waarbij niemand uit de boot valt? Moeten we inzetten op technologische vernieuwing, of op een economische krimp? Aan welke soorten werk hebben we nood? Hoe produceren we ons voedsel? Vanwaar komt onze energie en hoeveel kunnen we er gebruiken? Enzovoort. Facilitatoren zorgen ervoor dat iedereen wordt gehoord: zowel de stille als de luide sprekers, de jongeren en de ouderen, de praktisch en theoretisch opgeleiden. De voorstellen en ideeën worden nadien gepubliceerd in een open brief aan het Gentse stadsbestuur.

  • 22u – Muzikaal slot door DJ Iris

DJ Iris zal erbij zijn vanaf ’s middag 13.30. ’s Avonds is de floor all hers, and yours natuurlijk.