Vrijplaatsen voor jeugdcultuur en kunsten

Vrijplaatsen voor jeugdcultuur en kunsten

21 okt 2021 13:00 – 17:00 — i.s.m. Larf!, NTGent en Demos

I.h.k.v. de Roadtrip cultuureducatie 2021. Hoe ziet de werking van een vrijplaats voor jongeren eruit en wat kan het betekenen voor de doelgroep? Laat je inspireren door expert Matt Fenton van het kunstencentrum Contact in Manchester, dat jongeren in het besluitvormingshart van de organisatie plaatst, en andere Vlaamse initiatieven.

Over de sessie

Hoe bied je als cultuurorganisatie aan jongeren een onderdak aan, waar naar hartenlust geëxperimenteerd kan worden? Hoe initieer je synergie en kruisbestuiving tussen de ideeën van de verschillende jongeren die er over de vloer komen? En hoe kan je die experimenteerruimte een plek geven binnen de contouren en doelstellingen van je eigen cultuurhuis? In dit roadtripevent kom je te weten hoe een vrijplaats voor jongeren het antwoord op deze vragen kan zijn.

Een vrijplaats is zoveel meer dan een fysieke plek waar jongeren het maximale zeggenschap hebben. Het is een plaats waar jongeren verbindingen met elkaar kunnen aangaan en hun ideeën elkaar kruisen, een ruimte waar maatschappelijk engagement en culturele expressie hand in hand gaan, maar ook een plek voor ontmoeting en publieksgerichte activiteiten.

Matt Fenton, artistiek directeur bij het innovatieve kunstencentrum Contact in Manchester, legt tijdens een lezing uit hoe hij dagelijks het reilen en zeilen van het centrum door jongeren laat bepalen. Om na te gaan hoe de doelgroep zelf vrijplaatsen ervaart en wat het voor hen betekent, laten we daarna jongeren en organisatoren van vernieuwende en grensverleggende jongerenwerkingen in Vlaanderen aan het woord. Afsluiten doen we met een onderlinge uitwisseling over het thema.

Praktisch

 • Datum: donderdag 21 oktober
 • Onthaal om 12u30, start om 13u , einde voorzien om 17u
 • Locatie: Door versoepeling van de coronamaatregelen kan het hele eventdoorgaan in De Kazematten (Kazemattenstraat 17, Gent). We maken dus niet langer de verplaatsing van NTGent Minnemeers naar De Kazematten. De Kazematten bevindt zich op wandelafstand van Station Gent-Dampoort.
 • Om deel te kunnen nemen, koop je eerst een ticket voor de roadtrip cultuureducatie 2021:
  • Een ticket kost €50 excl. BTW (€60,50 incl. BTW).
  • Met de ticketcode die je ontvangt, kan je deelnemen aan alle events van de roadtrip cultuureducatie 2021.
  • De code is geldig voor alle medewerkers van je organisatie. Je hoeft dus maar 1 code aan te kopen om met meerdere medewerkers te kunnen deelnemen.
  • Na ontvangst van de code, is inschrijven voor het event noodzakelijk

Of neem contact op met

Liesbeth De Clercq
Medewerker publieksontwikkeling