Dag van de Beeldende Kunsten in Kunsthal Gent ism Kunstenpunt

Brainstorm WERKGROEP BEELDENDE KUNSTEN + workshop KUNSTENPUNT ‘juiste verloning en fair practice in de beeldende kunst’

 

SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE SESSIE(S) 

“max. 15 beeldend kunstenaars en/of kunstwerkers die niet in dienstverband werken, kunnen voor deelname aan de “Brainstorm van Werkgroep Beeldende Kunsten” via het Gents Kunstenoverleg een vrijwilligersvergoeding ontvangen. Mail naar support@gentskunstenoverleg.be als je hiervan gebruik wil maken.”

 

BRAINSTORMS WERKGROEP BEELDENDE KUNST – 11.00 – 13.00 uur

De Werkgroep Beeldende kunst (Gents Kunstenoverleg) nodigt het Gentse beeldende kunstenveld van harte uit voor twee brainstorms over mogelijke samenwerking.

Schrijf je graag in / er is lunch / vrijwilligersvergoeding mogelijk
Met een preview van de tentoonstellingen in Kunsthal Gent die deze dag openen.

* Doelstelling van de werkgroep

Het kwetsbare veld van de beeldende kunsten in al zijn diversiteit versterken: musea en individuele kunstenaars, middelgrote organisaties en kleine ad hoc initiatieven samenbrengen. Dat willen we bereiken door van elkaar te leren over elkaars noden en kwaliteiten, door het oefenen in vertrouwen en gelijkwaardigheid, door in de praktijk gezamenlijke acties te organiseren. Zo bouwen we geleidelijk aan een ecosysteem van de beeldende kunsten waarin verschillende spelers — al dan niet institutioneel, groot en klein, permanent en sporadisch — zich bewust zijn van eigen en elkaars rol en belang.

* BRAINSTORM 1: Welke mogelijke evenementen / momenten kunnen we (musea, kunstinitiatieven en beeldend kunstenaars) in samenwerking realiseren?

We kennen al de Museumnacht en de Late Donderdagen waarin de Gentse musea gezamenlijk hun deuren openen. Kan zo’n format verder worden uitgebreid, zodat het hele beeldende kunstenveld op een bepaald moment samen optrekt? Hoe ziet zo’n moment eruit? En kunnen we verder gaan dan tegelijkertijd de deuren te openen, maar zo’n opzet ontwikkelen dat we samen-zijn en bij elkaar over de vloer komen?

Tim Bruggeman (initiator De Koer) vertelt ter inspiratie over het Gentse samenwerkingsverband Tot in de Stad.

Heb jij ideeën of ambities in deze richting? Breng ze zeker mee naar deze brainstorm!

* BRAINSTORM 2: Wat kunnen we doen voor kunstenaars en cultuurwerkers uit Oekraïne, Rusland, Wit-Rusland?

We leven in urgente tijden: op 24 februari 2022 heeft Russische leger onder het bevel van Vladimir Poetin de onafhankelijke staat van Oekraïne aangevallen. Deze oorlog ontketent gruwelijk geweld, dat in de XXIe eeuw niet zou mogen plaats vinden. Voor miljoenen mensen zal het leven nooit meer hetzelfde zijn, duizenden mensen zijn hun leven letterlijk ontnomen.

Onze culturele collega’s in Oekraïne en ook de vele dissidente stemmen in Rusland en Wit-Rusland hebben onze steun nodig. Er zijn verschillende initiatieven reeds opgestart: SMAK maakte een depot voor Oekraïne, op voorstel van BOZARwordt gewerkt aan een noodfonds om cultuurwerkers in gevaar waar mogelijk te ondersteunen. Daria Bocharnikova (BOZAR) vertelt ter inspiratie over het idee van een gezamenlijk noodfonds.

Vinden we een gezamenlijk draagvlak met de werkgroep beeldende kunsten? Kan deze urgentie een aanleiding zijn tot een gezamenlijke actie / initiatief / statement, van iedereen die de vrijheid van meningsuiting, vrij verkeer, wederzijds respect en de rechtsstaat als waarden deelt? Bij welke al bedachte initiatieven sluiten we aan en is er iets wat we kunnen bijdragen aan de solidaire beweging?

Gko social share

 

WORKSHOP KUNSTENPUNT “Is dat fair?” – 14u-17u
Over juiste verloning en fair practice in de beeldende kunst.

 

Kunstenpunt organiseert in maart en april workshops rond juiste verloning en eerlijke praktijken in Brugge, Gent, Antwerpen, Brussel, Leuven en Hasselt. Deze workshops zijn bedoeld voor beeldend kunstenaars, curatoren en schrijvers, producenten, beeldende kunst organisaties en musea. Hiermee maken we de nieuwe richtlijn juiste verloning beeldende kunsten beter bekend, die onderhandeld werd in 2021 tussen organisaties en individuen die werkzaam zijn in de beeldende kunst.

 

Tijdens deze workshop wordt de richtlijn en vergoedingscalculator toegelicht, kunnen deelnemers aan kleine tafels de calculator leren gebruiken, en gaan deelnemers met elkaar in gesprek in kleine groepen over waarom iets unfair is, en hoe het fair zou kunnen aan de hand van fictieve cases.

 

Met deze workshop streven we naar een sector waar iedereen inclusief en eerlijk met elkaar samenwerkt.

FB-event KUNSTENPUNT