Er wordt maandag 13/01/2025 van 15u tot 17u een Debrief Gent2030 georganiseerd voor de mensen die zich als supporters voor Gent2030 hadden opgegeven.
De bijeenkomst gaat door in de Opera Gent, Lully zaal. Op deze samenkomst is ook iedereen van de cultuursector welkom!
Vanaf 17u: hapje en een drankje. Nadien kan je nog aansluiten bij het GKO-feest vanaf 18u op dezelfde locatie.
Zoals eerder gedeeld, krijgt Gent2030 een vervolgtraject dat, hoewel bescheidener van omvang, ambitieus en vernieuwend blijft. Uit elke programmalijn van het bidbook Gent2030 hebben we 1 idee geselecteerd. Deze drie ideeën hebben volgens ons een groot potentieel om op een innovatieve manier samen aan de slag te gaan.
De drie ideeën zijn:
🔹 JUST CRUISING (Programmalijn: Water als weefsel)
- Startvraag: Hoe zetten we de culturele en ecologische betekenis van water hoger op de agenda?
- Het idee: Een traag nomadisch kunst- en performanceparcours dat een jaar lang de waterwegen rond Gent afvaart, om telkens ergens anders aan te meren, gaande van Middelburg en Terneuzen via Gent tot Deinze. Elke stop brengt lokale creatie- en participatieprocessen rond klimaat en cultuur op gang.
🔹 TRIANGLE (Programmalijn: Marge als maatstaf)
- Startvraag: Hoe kunnen cultuurhuizen inspelen op de werkelijke noden van wijken, maar ook open staan voor het aanbod dat er al is?
- Het idee: Samenwerking tussen de 25 wijken van Gent, lokale cultuurmakers en 25 cultuurhuizen, telkens aangevuld met een Europese kunstenaar. Dit resulteert in 25 unieke artistieke projecten, rechtstreeks verbonden met het publiek en versterkt de band tussen grote instellingen en lokale gemeenschappen.
🔹 OPEN FOR PUBLIC (Programmalijn: Braakland als bron)
- Startvraag: Hoe kunnen culturele en andere instellingen hun ruimtes delen en echt toegankelijk maken als semi-publieke plekken?
- Het idee: Gentse instellingen zoeken samen hoe ze delen van hun infrastructuur vrij beschikbaar kunnen maken voor de creativiteit van Gentenaars, zonder top-down programmering. Na een lokaal en Europees inspiratie- en experimenteertraject met een publicatie/conferentie rond dit thema, leidt dit tot een nieuw concept van ‘Hallen’.
Vanaf februari-maart 2025 willen we concreet starten met 3 TOOPEN rond de bovenvermelde 3 ideeën.
De basisprincipes van Gent2030 blijven als een rode draad doorheen het hele proces lopen. In een notendop zijn dat:
- Eigenaarschap delen: Vertrouwen, veiligheid en openheid vormen de kern. Besluitvorming is inclusief en focust op het betrekken van nieuwe doelgroepen.
- Verrassend verbinden: Elke TOOP brengt minstens drie sectoren samen die nooit eerder samenwerkten. Kunst en cultuur staan altijd centraal.
- Radicaal leren: Elk project heeft een duidelijke leervraag, meetbare doelen en een afgebakende looptijd. Lessen worden gedeeld en toegepast binnen de sector en daarbuiten.
Waarom we je nodig hebben
We willen samen in gesprek gaan over deze plannen. Hebben ze je interesse gewekt? Zin om aan te sluiten bij de toopen? Heb je expertise of een netwerk dat hierbij kan helpen? Andere ideeën en ervaringen die je wil delen? Kom dan zeker naar onze dialoogtafels en geef advies over de vervolgaanpak. Om praktische redenen, mogen we je vragen om dit online formulier in te vullen ajb.
Wil je meer weten? Alle details vind je in het bidbook: https://www.gent2030.eu/nl/nieuws/ons-bidbook